در 25 مهرماه سال 1349 هـ.ش كتابخانه اي با سرمايه و همت والاي استاد حبيب يغمايي درخور و بيابانك گشايش يافت. كتابخانه اصولا از سوي خود آن مرحوم وقف منطقه و مردم ديار خويش و به نام حبيب يغمايي نام گذاري شد.
حبيب يغمايي بنيان گذار و موسس آموزش و پرورش در خور و همچنين مدير مجله ادبي و گران سنگ «يغما» تعداد بسياري از كتاب هاي متعلق به خودش را كه حدود 5 هزار جلد بود از تهران به زادگاهش خور آورد و وقف آن جا كرد و تعداد كثيري نيز توسط خيران و دوستان با ذوق صاحب قلم اهدا شد.
پيش از تعيين بودجه، كتابخانه به همت خود استاد حبيب و تصدي مرحوم حسين آقا شيباني اداره مي شد و بعدها نيز در اختيار وزارت فرهنگ قرار گرفت. ابتداي امر كتابخانه در محلي نزديك جوار آستان مقدس امامزاده سيد داوود(ع) قرار داشت و پس از گذشت زمان به محل آرامگاه استاد حبيب انتقال يافت.
بسياري از كتاب هاي خطي، قديمي و تعدادي مزين به خط و امضاي دانشمندان و نويسندگان و مجلات و جرايد جلد شده كه تقديمي به استاد حبيب بود در كتابخانه وجود داشت و اكثر كتاب ها نيز از خارج به آدرس كتابخانه ارسال مي شد.
از جمله كتاب هاي تقديمي مي توان به قرآن مجيد در قطع رحلي با چاپ خوب از جناب معاون الدوله غفاري، سي جلد كتاب ارجمند از جناب دكتر عبدالرضا ناييني، 28 جلد از تأليفات منوچهر اميري، يك دوره تاريخ تمدن اسلامي از محمدحسن قاضيان، 12 جلد از انتشارات توس، 15 جلد توسط محمد گلبن، 6 جلد توسط بدرالدين باستاني، 57 جلد اطلاعات هفتگي و چند جلد از تأليفات دكتر گنجي اشاره كرد.
همزمان با پيروزي انقلاب اسلامي، كتابخانه دچار دستخوش حوادث ناگوار شد. كتاب هاي نفيس و نادر به غارت رفت، برخي از فرصت طلبان در پي يافتن كتاب هايي بودند كه از نظر ارزش و مقام كمياب قلمداد مي شدند و تعداد كمي در آتش بي رحمي سوخت و برخي توسط افراد بي خير حراج شد. باقيمانده كتاب ها به اطاقكي كه در داخل مسجدالنبي(ص) خور وجود داشت انتقال يافت. هم اكنون نيز اين كتاب ها با تلاش و كوشش بي وقفه بسياري از دوستان و مسئول محترم كتابخانه به محل ديگر انتقال يافته است.
فرزانيان
خبرنگار كيهان در نايين