با تصويب مجلس مقرر شد كانديداهاي رياست جمهوري علاوه بر داشتن شرايط قانوني بايد داراي مدرك كارشناسي ارشد يا معادل حوزوي آن باشند.
به گزارش خبرنگار امور مجلس كيهان در نشست علني ديروز، نمايندگان شرايط و مصاديق جديد داوطلبان رياست جمهوري را تعيين كردند كه مهمترين آنها داشتن مدرك فوق ليسانس يا معادل حوزوي آن بود.
نمايندگان مجلس هفتم نيز سال گذشته شرط مشابه اي را براي كانديداهاي نمايندگي مجلس مقرر كردند، همين موضوع ديروز مورد استناد لاريجاني قرار گرفت تا به گونه اي تلويحي از شرط تحصيل براي داوطلبان رياست جمهوري حمايت كند. هر چند كه برخي معتقد بودند اين شرط گذاري ها مغاير قانون اساسي و موجب محدوديت براي داوطلبان انتخابات مي شود اما اكثريت اعتقاد داشتند كه جايگاه و شان رياست جمهوري منصب بالايي است و بر همين اساس بايد شرايط متناسب با آن تبيين شود تا از ورود افراد فاقد صلاحيت و به تبع آن بهانه براي تخريب نظام جلوگيري كرد.
به هر حال مجلسيان عمده وقت خويش را ديروز به بررسي جزئيات طرح اصلاح قانون انتخابات رياست جمهوري اختصاص دادند و طي آن علاوه بر قرار دادن شرط تحصيلي، مناصبي كه مي توانند داوطلب نامزدي رياست جمهوري شوند را نيز تعيين كردند.
بر اين اساس كانديداهاي رياست جمهوري بايد هنگام ثبت نام سابقه تصدي حداقل يكي از مناصب زير را داشته باشند:
1- رئيس جمهور، معاونين وي
2- نمايندگان مجلس خبرگان رهبري، نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و نمايندگان منصوب مقام معظم رهبري در نهادها و استان ها
3- رئيس قوه قضاييه، معاونين و روساي ديوان عالي كشور، سازمان بازرسي كل كشور، ديوان عدالت اداري، سازمان قضايي نيروهاي مسلح و دادستان كل كشور
4- اعضاي مجمع تشخيص مصلحت نظام و دبير آن و اعضاي شوراي عالي انقلاب فرهنگي و دبير آن
5- اعضاي شوراي نگهبان (فقها و حقوقدانان)
6- وزرا
7- امرا و سرداران فرماندهان عالي نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران
8-رئيس سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران
9- روساي سازمان ها و نهادهاي كشور، سفرا، استانداران و شهرداران كلان شهرها
10- مدرسين سطوح عالي حوزه هاي علميه و اعضاي هيات علمي دانشگاهها با مدارك علمي استادياري و بالاتر
11- روسا، دبيران كل و قائم مقام آنان و دبيران سياسي احزاب و جمعيت هاي سياسي رسمي در سطح ملي و مديران مسئول و سردبيران روزنامه هاي كثير الانتشار
12- حقوقدانان و وكلاي پايه يك با 10 سال سابقه كار و مديران غيردولتي در حوزه هاي صنعتي، اقتصادي و فرهنگي در سطوح ملي
براساس اين گزارش و در ادامه اين اصلاحيه، احراز شرايط انتخابات شوندگان از جمله رجل مذهبي و سياسي بودن بر عهده شوراي نگهبان است.
همچنين طبق اين مصوبه، داوطلبان رياست جمهوري يا نمايندگان تام الاختيار آنها كه كتبا معرفي شده باشند بايد ظرف پنج روز از تاريخ انتشار دستور شروع انتخابات به وزارت كشور مراجعه و پس از ارائه مدارك لازم براي ثبت نام كه توسط اين وزارتخانه اعلام مي شود پرسشنامه را دريافت و پس از تكميل آن همراه با مدارك لازم به اين وزارت خانه تسليم نمايند.
مقاماتي كه نبايد
كانديدا شوند
نمايندگان مجلس در ادامه بررسي اصلاحيه قانون انتخابات رياست جمهوري، مقاماتي كه نبايد كانديد رياست جمهوري شوند را مشخص كردند.
بر اين اساس، مشاورين رؤساي جمهور و قوه قضائيه، سرپرستان وزارت خانه ها و معاونين آنها و معاونين سازمان صدا و سيما نمي توانند كانديد انتخابات رياست جمهوري شوند.
گزارش خبرنگار ما حاكي است، رسيدگي به طرح اصلاح قانون انتخابات رياست جمهوري در جلسه ديروز پايان نيافت و مقرر شد باقي مانده آن در جلسه يكشنبه آتي مورد بررسي قرار گيرد.
پاسخ متكي به سؤال
يك دوم خردادي
وزير امور خارجه ديروز با حضور در مجلس به سؤال مصطفي كواكبيان نماينده دوم خردادي سمنان پاسخ گفت. كواكبيان در طرح سؤال خود كه به گفته وي 5 ماه از آن گذشته است، گفت: 12 نفر از نمايندگان مجلس اردن همراه نائب رئيس اين مجلس در جلسه اي كه مربوط به منافقين بود شركت كردند و در آنجا بيانيه صادر كردند سؤال اينجاست كه ديپلماسي كشور ما كجاست؟
متكي در پاسخ به وي با بيان اين كه مناسبات اردن بعد از جنگ در سطح دولتي تا حدودي تغيير كرد، اما در دو سطح ديگر كماكان برخوردهاي نامناسب نسبت به ايران وجود داشته است ادامه داد: يكي از موارد، همين سؤال مورد اشاره آقاي كواكبيان است.
وي ادامه داد: ساعاتي بعد از اطلاع از اين اقدام، وزارت امور خارجه سفير اردن را به وزارت خارجه احضار كرد و ضمن اعتراض شديد خواستار پاسخ دولت اردن به اين مسئله شد.
به گزارش ايسنا وزير امور خارجه كشور افزود: به فاصله كوتاهي نماينده جمهوري اسلامي در امان به وزارت خارجه اردن دعوت شد و در آنجا اعلام شد دولت اردن گروه منافقين را يك گروهك تروريستي مي داند و به لحاظ رسمي هيچ حمايتي از آنها نمي كند و اقدام نمايندگان و مجلس شان هم اقدامي شخصي بوده و مورد تاييد دولت نيست.
متكي گفت: ما اين اظهارات را كافي ندانستيم، نائب رئيس مجلس اردن نقطه ارتباط و خط اتصالي منافقين و مجلس اردن بود.
وي با بيان اين كه رئيس مجلس اردن در يك موضع گيري اعلام كرد كه مجلس اردن چنين اقدامي را تاكيد نمي كند و اين حركت شخصي بوده است ادامه داد: اين كه ديپلماسي كشور چه اقدامي را انجام داده، من در جلسه اي كه در كميسيون خدمت اعضاي كميسيون بودم جزئياتش را شرح دادم و مجموعه اقداماتمان را عنوان كردم.
وي افزود: حاصل اين اقدامات اين بود كه روزنامه هاي مستقل اردن اين برخورد را برخورد نادرستي قلمداد كردند و رئيس مجلس اردن اقدام به موضع گيري كرد و وزير امور خارجه اين كشور كه در اجلاس غيرمتعهدها به تهران آمد، در يك ملاقات جداگانه اعلام كرد ما تحت هيچ شرايطي اين گروه را به رسميت نمي شناسيم.
متكي عنوان كرد: خانمي كه آتش بيار معركه بود در انتخابات اخير هيات رئيسه مجلس اردن موفق نشد كرسي نيابت مجلس را داشته باشد.
وي گفت: مجموعه پيگيري هايي كه صورت گرفت با اعلام مواضع رسمي اردن گوياي توفيق ديپلماسي كشور است.
پس از اين توضيحات، كواكبيان كه مواضع ضددولتي دارد و از نمايندگان مدعي اصلاح طلبي است ادعا كرد كه از توضيحات وزيرخارجه قانع نشده است لذا سوال براي بررسي بيشتر به كميسيون مربوط ارجاع شد.
منادي: ايران براي جذب سرمايه هاي سرگردان
تلاش كند
نماينده مردم تبريز، اسكو و آذرشهر در مجلس گفت: امروز كه غربي ها به بانك هاي آمريكا اعتماد ندارند و اين بانك ها اعلام ورشكستگي كردند بهترين فرصت براي جمهوري اسلامي ايران است تا در جهت جذب سرمايه هاي سرگردان غربي ها تلاش كند.
عليرضا منادي در نطق پيش از دستور افزود: بايد اين تهديد پيش رو را به فرصتي زرين براي اقتصاد ايران تبديل كرد.
وي امنيت بانك هاي ايران را بسيار بالاتر از وضعيت امروز بانك هاي آمريكا دانست.
شريعتي: به تحول اقتصادي رئيس جمهور توجه كنيم
نماينده مردم مشهد در مجلس گفت: بايد به طرح تحول اقتصادي رئيس جمهور توجه كرد. عفت شريعتي در نطقش تصريح كرد: امور و ثروت ملت اگر به شكل صحيح خود در جامعه گردش نداشته باشد، قوام جامعه دچار تضعيف و مشكلات اقتصادي و غيراقتصادي فراوان شده و امور و مسائل جامعه، استقامت و استواري لازم را پيدا نمي كند.
وي افزود: امروز عدالت اجتماعي را بايد در عدالت اقتصادي يافت و ساماندهي اقتصادي در همه موارد به ويژه امور مالياتي، بيمه، گمرك و تامين اجتماعي به ويژه در قشرهاي آسيب پذير و دهك هاي پايين جامعه حائز اهميت است.
حسيني: ابهت آمريكا
در 13 آبان شكسته شد
نماينده مردم كلاله در مجلس گفت: در 13 آبان فرزندان امام راحل با تسخير لانه جاسوسي ابهت آمريكا را در جهان شكستند.
سيدنجيب حسيني در نطقش افزود: در طول دوران انقلاب اسلامي روحانيت ظلم ستيز هيمنه آمريكا را درهم كوبيد و استقلال سياسي را به ملت ايران هديه كرد.
وي در ادامه گفت: از رئيس قوه قضائيه انتظار مي رود به افكارعمومي مردم گلستان درخصوص عدم رسيدگي به پرونده سقوط هواپيماي ياك 40 پس از هشت سال پاسخ منطقي بدهند. حسيني همچنين از رئيس جمهور به خاطر ايجاد رديف بودجه براي مردم مينودشت تشكر كرد.
دهقان: برنامه مجلس
براي پيشرفت چيست؟
نماينده مردم طرقبه و چناران در مجلس خطاب به نمايندگان گفت: برنامه مجلس براي پيشرفت كشور و حل مشكلات مردم چيست؟
محمد دهقان در نطقش اظهار كرد، اگر سوال شود كه برنامه مجلس هشتم براي پيشرفت كشور و حل مشكلات مردم چيست و چه كارهايي را بايد در اين مدت باقيمانده از عمر مجلس انجام دهيم؟ همه ما بايد در اين خصوص پاسخ روشني داشته باشيم و بايد بدانيم كه در سه سال و اندي باقيمانده از عمر مجلس چه كارهايي را بايد پيگيري و به ثمر برسانيم.
وي نمايندگان مجلس را از پركارترين مسئولان كشور دانست و در عين حال گفت: شايد منطقي نباشد كه انتظار داشته باشيم مجلس هشتم در اين مدت اندك كار اساسي انجام داده باشد.