كاخ سفيد: كلافه شده ايم
دولت آمريكا به هيچ وجه قادر به از بين بردن بحران نيست.
«دانا پرينو» سخنگوي كاخ سفيد ضمن اعلام اين مطلب از دادن پاسخ مشخصي در مورد آينده شرايط اقتصادي اين كشور و برنامه ها و راه حل هاي دولت به خبرنگاران شانه خالي كرد. به گزارش ايرنا، خانم پرينو در پاسخ سؤال خبرنگاران در مورد آينده اقتصادي اين كشور گفت: «ما خسته شديم از بس تكرار كرديم كه حل بحران فعلي مختصري وقت مي گيرد. براي اين كار آدم هاي زيادي بايد استخدام شوند، مراحل زيادي هست كه بايد از آن عبور كرد، به همين سادگي ها نيست... مسئله تنظيم يك طرح يك چيز است و مراحل اجراي آن چيز ديگر، باز هم مي گويم به اجرا درآوردن طرح نجات به زمان نياز دارد.»وي در مورد دستور جلسه نشست گروه 20 به خبرنگاران گفت: در اين نشست قرار است ضمن رسيدن به تعريفي از بحران اخير به بررسي علل پيدايش آن و طرح راه حل هاي مقابله با آن پرداخته شود.
واشنگتن صلاحيت ندارد
«جوزف استيگليتز» از اقتصاددانان برنده جايزه نوبل با اشاره به افول جايگاه بين-المللي بازارهاي مالي آمريكا، از كاخ سفيد به خاطر تصميم به برگزاري يك همايش بحران اقتصادي جهاني در واشنگتن و نه در مقر سازمان ملل، انتقاد كرد و گفت: واشنگتن صلاحيت برگزاري اين اجلاس را ندارد.به گزارش خبرگزاري رويترز از واشنگتن، آمريكا از سران كشورهاي گروه 20 از جمله هفت كشور صنعتي جهان و كشورهاي داراي اقتصاد درحال ظهور همچون چين، برزيل و هند و روساي بانك جهاني، صندوق بين المللي پول، سازمان ملل و «مجمع ثبات مالي»، براي شركت در اجلاسي در 15 نوامبر دعوت كرده است كه با وجود اعلام آمادگي سازمان ملل براي ميزباني، آن را در واشنگتن برگزار مي كند.
استيگليتز از اساتيد دانشگاه كلمبيا پس از ملاقات با «بان كي مون» دبيركل سازمان ملل و چهار اقتصاددان بلندپايه ديگر، از اقدام آمريكا به برگزاري اجلاس ياد شده در واشنگتن انتقاد كرد و به خبرنگاران گفت، بايد نظر و ديدگاه تمامي كشورهاي جهان شنيده شود.
دبيركل سازمان ملل هفته پيش براي ميزباني نشستي در مقر سازمان ملل در نيويورك براي بحث و بررسي درباره بحران مالي جهاني اعلام آمادگي كرد، اما به گفته يك مقام آمريكايي، كاخ سفيد با بيان اين كه تنها سه هفته براي برنامه ريزي و تدارك نشست ياد شده زمان دارد، ميزباني آن را خود به عهده گرفت.
بانك مركزي آمريكا
در آستانه ورشكستگي
گزارش هاي جديد نشان مي دهد در هفته دوم اكتبر، موسسات مالي آمريكا روزانه بيش از 437.5 ميليارد دلار از بانك مركزي آمريكا وام گرفته اند كه اين مسئله بانك مذكور را در آستانه ورشكستگي قرار داده است.به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از نشريه آمريكن فري پرس، رشد چشمگير ميزان وام هاي پرداختي از سوي فدرال رزرو به بانك ها و موسسات مالي نشانگر وخامت اوضاع بازارهاي مالي آمريكا است.
درواقع بانك مركزي آمريكا بازي بسيار خطرناكي را آغاز كرده است. بانك مركزي آمريكا با اعطاي وام هاي ارزان قيمت به بانك ها و موسسات مالي، اقتصاد آمريكا را در سراشيبي سقوط قرار داده است.
پيش از آغاز بحران مالي، فدرال رزرو آمريكا بيش از 868 ميليارد دلار دارايي در تراز پرداخت هاي خود داشت ولي اكنون بخش عمده اي از دارايي هاي فدرال رزرو به صورت وام دراختيار موسسات و بانك هاي بحران زده قرار گرفته است.
كاهش ارزش شاخص هاي سهام
ارزش شاخص سهام بازار بورس كشورهاي مهم اقتصادي جهان در پايان معاملات روز پنجشنبه همگي روند نزولي را طي كردند. به گزارش شبكه تلويزيوني يورونيوز، ارزش شاخص سهام «يورستوكس 50» در بازار بورس اتحاديه اروپا، با بيست و چهارصدم درصد كاهش به دو هزار و چهارصد و پنجاه و دو واحد رسيد.
ارزش شاخص سهام «داو- جونز» در بازار بورس نيويورك، با دو و پنجاه و دو صدم درصد كاهش به هشت هزار و سيصد و چهار واحد رسيد. ارزش شاخص سهام «نزدك» باز هم در بازار بورس نيويورك، با كاهش بيشتر يعني با چهار و سي صدم درصد به هزار و پانصد و چهل و شش واحد رسيد.
ارزش شاخص سهام «نيكي 225» در بازار بورس توكيو، نيز با دو و چهل و شش صدم درصد كاهش به هشت هزار و چهارصد و شصت واحد رسيد.
ارزش شاخص سهام «هانگ سنگ» در بازار بورس هنگ كنگ، نيز با سه و پنجاه و پنج صدم درصد كاهش به سيزده هزار و هفتصد و شصت واحد رسيد.ارزش شاخص سهام «اس ام آي» در بازار بورس سوئيس، با پنجاه و چهار صدم درصد كاهش به پنج هزار و هشتصد و نود و سه واحد رسيد.
ارزش شاخص سهام «آر تي اس آي» در بازار بورس روسيه، نيز با بيشترين كاهش در بين بورس هاي عمده جهان، يعني با چهار و سي و نه صدم درصد كاهش به ششصد و سي و شش واحد رسيد.
ايجاد صندوق مشترك
رهبران 43 كشور اروپايي و آسيايي از صندوق بين المللي پول خواسته اند در كمك به كشور هايي كه از بحران مالي جهاني شديدا صدمه خورده اند نقش مهمي را عهده دار شود.
اين رهبران كه در پكن تشكيل جلسه داده بودند، در پايان اجلاس قول دادند كه براي اصلاح موثر و جامع سيستم هاي مالي بين المللي، اقدامات لازم را به عمل آورند.
ون جيابائو، نخست وزير چين گفت بايد از اين بحران درس گرفته شود و به اين موضوع توجه شود كه در نظر گرفتن مقررات و محدوديت هايي براي نظام مالي، از ابتكارهاي مالي مهم تر است.
نخست وزير چين قول داد كه اين كشور در يك اجلاس مهم درباره بحران جاري، كه قرار است ماه نوامبر با شركت رهبران 20 كشور مهم و بزرگ جهان، در واشنگتن برگزار شود، نقش فعالي داشته باشد.
نيكولا ساركوزي، رئيس جمهور فرانسه در يك كنفرانس مشترك مطبوعاتي كه در پايان اجلاس پكن برگزار شد گفت جزئيات و اكنش ها به بحران مالي جهاني در اجلاس واشنگتن مورد بحث قرار خواهد گرفت.
مقامات اقتصادي كشورهاي چين، كره جنوبي، ژاپن و 10 كشور عضو اتحاديه كشورهاي جنوب شرق آسيا موسوم به «آ سه آن» براي ايجاد صندوقي با اعتباري بالغ بر 80 ميليارد دلار براي مقابله با پيامدهاي بحران مالي غرب متعهد شدند.
به گزارش ايرنا به نقل از خبرگزاري شين هوا، اين توافق در نشستي كه شامگاه جمعه ميان مقامات اقتصادي كشورهاي يادشده موسوم به 3+10 در حاشيه هفتمين اجلاس سران آسيا و اروپا در پكن انجام شد حاصل شده است.
براساس اين گزارش 64 ميليارد دلار از اين اعتبار را سه كشور چين، ژاپن و كره جنوبي تأمين خواهند كرد و مابقي آن را (16 ميليار دلار) را 10 كشور عضو آ سه آن تأمين خواهند كرد.
اندونزي، مالزي، فيليپين، سنگاپور، تايلند، برونئي، ويتنام، لائوس، ميانمار و كامبوج 10 كشور عضو «آ سه آن» هستند.
12 ميليون بي خانمان
حدود 12 ميليون آمريكايي كه بيشتر از ارزش مسكن خود به سيستم بانكي آمريكا بدهكار هستند در آستانه بي خانمان شدن قرار دارند.
به گزارش رويترز، براساس آمارهاي منتشره يك ششم مردم آمريكا در شرايطي قرار دارند كه ارزش مسكن آنها كمتر از ميزان وامي است كه از سيستم بانكي آمريكا دريافت كرده اند و به همين دليل در معرض بحران بي خانمان شدن قرار دارند.
اين مساله بحران مالي آمريكا را وارد مرحله جديدي كرده است: يك كارشناس ارشد موسسه مودي در اين باره گفت: حدود 12 ميليون آمريكايي بيشتر از ارزش مسكن خود به سيستم بانكي آمريكا بدهكار هستند. اين رقم در پايان سال 2007 به 6.6 ميليون نفر مي رسيد و طي سال 2006 نيز به 3 ميليون نفر بالغ گرديد.
سونامي اعتباري
«الن گرين اسپن» رئيس سابق بانك مركزي آمريكا در كنگره اين كشور گفت: بحران مالي جاري يك سونامي اعتباري است كه در هر قرن يك بار ممكن است رخ بدهد و اين چيزي بود كه قانونگذاران آمريكايي پيش بيني آن را نكرده بودند.
وي از جمله شخصيت هاي معتبر و صاحبنظر آمريكا است كه كنگره اين كشور وي را براي گواهي دادن در مورد عواملي كه موجب پيدايش سنگين ترين بحراني كه جهان از زمان بحران 1930 تاكنون با آن روبرو بوده فراخوانده است.
او به كنگره آمريكا گفت: در اواسط سال 2005 آشكارا به دولتمردان و قانونگذاران آمريكايي در مورد احتمال وقوع چنين بحراني در آينده نزديك هشدار داده بودم اما به آن توجه چنداني نشد.
«گرين اسپن» اقدام دولت آمريكا را در خريد و كنترل موسسات مالي اين كشور ضروري و اجتناب ناپذير خواند.
نگراني دبير كل سازمان ملل
بان كي مون دبير كل سازمان ملل متحد خواستار در پيش گرفتن اقدام هايي جدي براي حمايت از كشورهاي در حال توسعه از تبعات بحران مالي جهاني شد.
او گفت بانك هاي مركزي و صندوق جهاني پول احتمالا مجبور خواهند شد حساب هاي اعتباري عمده اي ايجاد نمايند تا از طريق آنها به كشورهاي فقير تر جهت مقابله با موارد اضطراري كمك شود.
وي گفت: در غير اين صورت بحران مالي به بسياري از فقيرترين كشورهاي جهان ضربه اي خواهد زد كه ممكن است نتوانند از پس تبعات آن برآيند.