سران كشورهاي عضو گروه 20 براي يافتن راهكاري براي غلبه بر بحران مالي جهان امروز در واشنگتن گردهم مي آيند.
اين اجلاس در حالي برگزار مي شود كه جهان در اوج بحران مالي به سر مي برد و سران كشورهاي مختلف جهان تلاش مي كنند تا با ارائه راهكارهايي از اين بحران خلاصي يابند.
اما انتظاراتي كه سران 20 كشور پيشرفته و در حال صنعتي شدن از نشست واشنگتن دارند بسيار محدود است. به طوري كه برنارد كوشنر- وزير خارجه فرانسه- اين نشست را تنها آغاز يك روند مي داند. به گزارش ايسنا، در همين حال گزارش شده است كه ژاپن قصد دارد در جريان آن، پرداخت 100 ميليارد دلار وام را به صندوق بين المللي پول پيشنهاد دهد و صندوق بين المللي پول با استفاده از اين اعتبار مي تواند براي كاهش آثار بحران مالي به آن گروه از كشورهاي در حال پيشرفتي كمك كند كه به سختي آسيب ديده اند.
نمايندگان اوباما در اجلاس
به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از رويترز، باراك اوباما خبر داد كه آلبرايت وزير خارجه اسبق آمريكا و جيم لچ از نمايندگان سابق جمهوريخواه در كنگره را به عنوان نمايندگان خود به اجلاس گروه 20 كه امروز در واشنگتن برگزار مي شود، خواهد فرستاد. همكاران اوباما گفتند كه آلبرايت و لچ به طور غيررسمي با نمايندگان كشورهاي خارجي حاضر در اين نشست ديدار و گفتگو خواهند كرد.
چگونگي تشكيل گروه 20
نام گروه 20 از مخفف كلمه گروپ در انگليسي و عدد 20 نشان دهنده تعداد كشورهاي عضو در آن گرفته شده است.
باني تشكيل گروه «هلموت اشميت» صدراعظم سابق آلمان فدرال مي باشد. وي اولين اجلاس گروه را با همكاري «والري ژيسگاردستن» در سال 1975 ميلادي نزديكي پاريس تشكيل داد و در آن رهبران كشورهاي آمريكا، انگليس، آلمان، فرانسه، ايتاليا، ژاپن و كانادا شركت و موضوع بحران نفتي و فروپاشي نظام ارز ثابت در جهان را بررسي كردند.
در ابتدا اين گروه به گروه هفت موسوم شد و بعدها با دعوت روسيه به جلسات آن عنوان گروه 8 را به خود گرفت. به گزارش ايرنا، در سال 1999 وزراي دارايي آلمان و كانادا خواستار مشاركت وزراي دارايي 12 كشور داراي اقتصاد بزرگ در اجلاس وزراي گروه 8 در برلين شدند كه بدين ترتيب در كنار گروه 8، گروه 20 نيز تشكيل شد. بدين ترتيب تركيه نيز به عضويت اين گروه درآمد.
اعضا و تشكيلات
علاوه بر 8 كشور ياد شده اكنون 10 كشور و يك اتحاديه يعني تركيه، عربستان سعودي، آرژانتين، اندونزي، مكزيك، آفريقاي جنوبي، كره جنوبي، استراليا، برزيل، چين، هندوستان و اتحاديه اروپا در گروه 20 جاي دارند.
گروه 20 داراي يك نهاد دبيرخانه است و رياست آن به طور دوره اي هر سال توسط يكي از اعضا به عهده گرفته مي شود. امسال رياست گروه را برزيل به عهده دارد و سال آينده رياست آن را انگليس در اختيار خواهد داشت.
هدف اصلي گروه 20، ارزيابي و تحليل درست از حركت ها و گرايش هاي مالي سريع در محيط ديجيتالي جهان و تأمين ثبات مالي است، چرا كه 65درصد سرمايه گذاريهاي گروه 7 در بين ساير اعضاي گروه 20 قرار دارد. لذا اين شرايط ايجاب مي كند كشورهاي صنعتي شده گروه 7 سياستهاي اقتصادي و مالي در كشورهايي كه از آنها به عنوان بازارهاي در حال رشد ياد مي شود، از نزديك دنبال كرده و موقعيت خود را در قبال تحولات و رويكردها در اين كشورها تنظيم كنند.
با لحاظ اينكه گروه 20 به تنهايي 85درصد جمعيت دنيا و حدود 65درصد توليد ناخالص دنيا را در اختيار دارد، مي توان به عمق و قدرت تأثيرپذيري و نقشي كه گروه مي تواند در ثبات اقتصادي جهان ايفا كند، پي برد.
موضوع اصلي اجلاس
به گفته آگاهان به مسائل بين المللي، موضوع كاربرد و كارايي صندوق بين المللي پول در نظام مالي جهاني در حقيقت سه سال پيش در اجلاسي كه به مناسبت شصتمين سالگرد تاسيس صندوق برگزار شده بود، مطرح و بر لزوم تغيير در نظام جهاني تاكيد شده بود. ولي در آن دوره چون هنوز كمتر كسي تحليلي از احتمال بروز چنين بحران مالي شديد در آمريكا و صدور آن به كل نظام مالي داشت، موضوع اجتناب ناپذير بودن تغيير در نظام جهاني، از طرف دولت ها و سياستمداران چندان جدي گرفته نشده بود.
در اكتبر گذشته در اجلاس پائيزي صندوق بين المللي پول و بانك جهاني نيز موضوع بار ديگر مطرح شد ولي به لحاظ تزلزلي كه بحران مالي با مركزيت آمريكا، در نظام مالي جهاني ايجاد كرده، اين مساله با جديت دنبال نشد.
پس از اين مسئولان بلندپايه گروه 20 را در اجلاس سائوپالو به بازگشت صندوق بين المللي پول بر نظام مالي جهان تاكيد كرده و قرار شد تا آن را براي تصميم گيري نهايي در اجلاس سران گروه در واشنگتن مطرح كنند.
10 تريليون دلار
براي حل بحران
كشورهاي مهم جهان تاكنون بيش از نه تريليون و دويست ميليارد دلار به بحران مالي خود اختصاص داده يا براي آن هزينه كرده اند.
به گزارش شبكه تلويزيوني راشاتودي روسيه، بررسي هاي جديد سازمان مطالعات اقتصادي روسيه در جديدترين گزارش خود فهرست كشورهاي مهم جهان را با توجه به نسبت بودجه اختصاصي به حل بحران مالي و كل توليد ناخالص داخلي آن كشور منتشر كرد. بر اين اساس انگليس با اختصاص يك تريليون دلار معادل سي و هفت درصد كل توليد ناخالص داخلي خود در صدر اين فهرست قرار دارد و بعد از آن به ترتيب آمريكا با سه تريليون و يانصد ميليارد دلار معادل بيست و پنج درصد توليد ناخالص داخلي، آلمان با هشتصد و نود و سه ميليارد دلار معادل بيست و سه درصد توليد ناخالص داخلي، روسيه با دويست و بيست و دو ميليارد دلار معادل سيزده و نه دهم درصد توليد ناخالص داخلي، چين با پانصد و هفتاد ميليارد دلار معادل سيزده درصد توليد ناخالص داخلي و ژاپن با پانصد و هفتاد و شش ميليارد دلار معادل دوازده درصد توليد ناخالص داخلي خود را به حل بحران مالي و اقتصادي خود اختصاص داده اند.
هنگ كنگ فلج شد
يك اقتصاددان سنگاپوري تصريح كرد تب بحران مالي غرب، هنگ كنگ را زمينگير كرد و بيم آن مي رود كه ديگر كشورهاي آسيايي نيز در اين گرداب گرفتار شوند.
به گزارش شبكه تلويزيوني الجزيره انگليسي، آلن لاك با تشريح آثار بحران اقتصادي غرب بر آسيا گفت: هنگ كنگ نيز در بحران مالي غرب تاثير بسيار سوئي بر اقتصاد اين منطقه گذاشته است. اين مشكلات كشورهاي ديگري از قبيل كره جنوبي و ژاپن را نيز تهديد مي كند. اقدامات بانك هاي مركزي اين كشور براي خروج از اين وضعيت، گوياي مشكلات جاري است.
اين كارشناس اقتصادي در ادامه افزود دولت آمريكا در تلاش است با اقداماتي كه صورت مي دهد از حساسيت هاي بازار و شوك پذير شدن آن بكاهد تا مانع از آن شود كه بازارهاي بورس بار ديگر دچار افت شديد بشوند.
دولت آمريكا با تصويب طرح اقتصادي بزرگ خود درصدد است كه از اين وضعيت نجات پيدا كند اما بايد منتظر ماند و ديد كه آيا اين خط مشي نتيجه بخش خواهد بود يا نه.