به گزارش روز یکشنبه ایرنا و به نقل از دانشگاه صنعتی امیرکبیر، نیلوفر اصلاحی مجری طرح درباره این طرح اظهار داشت: رشد روزافزون مصرف سوخت های فسیلی، افزایش قیمت نفت، قابل بازیافت نبودن پلیمرهای مصنوعی متنوع و در نتیجه مشکلات زیست محیطی ایجاد شده توسط این مواد، سبب افزایش تقاضا برای به کارگیری مواد طبیعی، قابل بازیافت و زیست تخریب پذیر شده است.
وی با بیان اینکه الیاف پروتئینی طبیعی مانند پشم و پر زیست سازگار و زیست تخریب پذیر است، اظهار کرد: از این رو می توان از آنها در صنایع مختلف نساجی، پزشکی، کشاورزی، آرایشی و بهداشتی استفاده کرد.
اصلاحی ادامه داد: علاوه بر آن با درک بیشتر ویژگی های خاص نانوذرات و توسعه فناوری های فرایند و ساخت در سال های اخیر، می توان از نانوذرات پروتئینی در کاربردهای متعددی استفاده کرد.
مجری طرح، با اشاره به نانوذرات الیاف پروتئینی تولید شده، یادآور شد: اگر چه برخی از محققان به تهیه نانوذرات از الیاف پروتئینی پرداخته و از آن برای اصلاح پلیمرهای گوناگون و در مصارف کامپوزیتی مختلف استفاده کردند، اما در اغلب این تحقیقات برای تهیه این نانوذرات از روش های فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی- مکانیکی استفاده شده است.
وی از اجرای پروژه تحقیقاتی در این زمینه خبر داد و یادآور شد: در این تحقیقات که با عنوان «تهیه نانوذرات از آبکافت آنزیمی الیاف پروتئینی» اجرایی شده است، از روش آبکافت آنزیمی به همراه امواج فراصوت به عنوان روش دوستدار محیط زیست بهره برداری شد.
اصلاحی با اشاره به جزئیات اجرای این طرح خاطرنشان کرد: در این پروژه عملیات آبکافت آنزیمی الیاف پشم و پر تحت شرایط کنترل شده به منظور دستیابی به کوچکترین اندازه ذرات انجام شد و سپس سوسپانسیون به دست آمده به منظور افزایش راندمان تولید نانوذرات در معرض امواج فراصوت قرار گرفتند.
وی اضافه کرد: این روش به دلیل کاهش مصرف انرژی و آلودگی های زیست محیطی به طور قابل ملاحظه ای از سایر روش ها مناسب تر است، ضمن آنکه چون آنزیم به عنوان کاتالیزور عمل می کند، تنها به کارگیری مقدار نسبتا کمی از آن به منظور بهبود سرعت واکنش تحت شرایط ملایم کافی است.
وی با تاکید بر اینکه در این مطالعات موفق به تولید نانوذرات از طریق یک فرایند دوستدار محیط زیست شدیم، ادامه داد: از این رو به کارگیری این ذرات در تشکیل فیلم های کامپوزیتی نه تنها سبب استفاده از الیاف ضایعاتی و طبیعی فراوان پروتئینی شده، بلکه ماده ای زیست سازگار و زیست تخریب پذیر بدست می آید که می توان از آن در مصارف مختلف همانند نانوکامپوزیت های پلیمری استفاده کرد.
به گفته وی از جمله مزیت نانوذرات حاصل از الیاف پروتئینی، توانایی محافظت از خصوصیات اصلی این الیاف بدون تخریب ریزساختار آنها است.
این طرح در قالب رساله دکتری نیلوفر اصلاحی با راهنمایی دکتر فاطمه داداشیان و دکتر ناهید همتی نژاد و به مشاوره دکتر محمد ربیعی در دانشکده مهندسی نساجی دانشگاه صنعتی امیرکبیر انجام شده است.
افشین کرمی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: عملیات علوفه رسانی در دستور کار ادارات کل محیط زیست استان هایی که در مناطق سردسیری واقع شده اند، قرار دارد از این رو سالانه بعد از بارش برف سنگین کار علوفه رسانی انجام می شود.
وی اظهار داشت: ادارات کل محیط زیست استان ها در سراسر کشور بر اساس پیش بینی سازمان هواشناسی علوفه های مورد نیاز برای حیات وحش مناطق را در ایام سرد سال تامین می کنند .تمام تمهیدات لازم برای فصول سرد و یا بسیار گرم سال اندیشیده و اعتباری نیز برای این کار در نظر گرفته شده است.
وی گفت: همچنین معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست آماده است درصورت نیاز از محل طرح تجهیز و ساماندهی مناطق حفاظت شده محیط زیست به ادارات کل استان ها کمک مالی کند.البته ممکن است یک استان که در منطقه سردسیر هم قرار دارد در یک سال به علت شرایط بارش برف نیاز به علوفه رسانی نداشته باشد و بر عکس یک استان دیگر که از سرمای زیادی هم برخوردار نیست به علوفه رسانی نیاز پیدا کند.
وی گفت: به عنوان مثال حیات وحش استان خراسان رضوی در سال گذشته به دلیل شرایط جوی نامساعد، بارش برف زیاد و سرمای شدید نیاز به علوفه رسانی داشت که این کار انجام شد در حالی که در سال 90به دلیل روزهای کم برفی در منطقه نیازی به این کار نبود.
معاون دفتر حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست افزود: عملیات علوفه رسانی فقط در فصل سرما انجام نمی شود بلکه در فصول گرم سال که خشکی و کم آبی حیات وحش را آزرده می کند نیز انجام می شود.
وی تاکید کرد: البته بسیاری از دوستداران محیط زیست و کارشناسان براین باورند که باید تا حد امکان از علوفه رسانی دستی به حیات وحش خود داری کرد زیرا این حیوانات در صورت تداوم این کار به تهیه علوفه به این روش عادت می کنند و به اصلاح ˈ دستی ˈ می شوند.
وی اظهار داشت: همچنین وقتی علوفه در مکانی ریخته می شود تعداد زیادی از حیوانات برای استفاده دور علوفه ها جمع می شوند که این وضعیت شرایط را برای افراد سودجو آماده می کند.
کرمی گفت: حیوانات به طور غریزی در فصل زمستان مسیر مهاجرت و حرکت خود را به گونه ای انتخاب می کنند که به علوفه مورد نیاز دسترسی پیدا کنند از این رو از سوی کارشناسان امر توصیه می شود تا حد امکان از علوفه رسانی دستی خودداری شود مگر در شرایط خاص و اضطراری همچون بارش سنگین برف و یا گرمای زیاد، این کار انجام می شود.
وی اظهار داشت: حتی ممکن است در برخی موارد این علوفه ها که در انبارها نگه داری می شوند حامل انواع قارچ ها و بیماری باشند و حیوان را بیمار کنند.