دبير انجمن روانپزشكان ايران با بيان اينكه همزمان با آغاز فصل امتحانات در دانشگاهها و مدارس مراجعه هرچند اندك دانشآموزان دبيرستاني و دانشجويان به روانپزشكان براي دريافت نسخ دارويي ريتالين آغاز ميشود، افزود: اين دارو تحت كنترل و دريافت آن نيازمند ارايه نسخه روانپزشك است؛ اما برخي از داروخانهها بدون نسخه نسبت به ارايه اين دارو مبادرت ميورزند.
دكتر مظاهري در گفتوگو با ایسنا، با بيان اينكه ريتالين جزو دسته داروهاي آمفتامين و محرك به شمار ميآيد، اظهار كرد: دانش آموزان و دانشجويان غالبا براي كاهش ساعت خواب در شبهاي امتحان از اين دارو استفاده ميكنند.
وي با بيان اينكه اين افراد در امتحان بعدي به علت احساس خستگي شديد دچار مشكل ميشوند، گفت: بنابراين اين دسته از افراد ناگزيرند در شب بعد هم از اين دارو استفاده كنند و بدين ترتيب با مصرف مستمر ريتالين به مدت 10تا15 شب به اين دارو وابسته ميشوند.
دبير انجمن روانپزشكان ايران عصبي شدن، تحريك پذيري، پرخاشگري ناشي از كم خوابي را از عوارض عمده ريتالين برشمرد و افزود: بدن به طور طبيعي در 24 ساعت شبانه روز به 8 تا 10 ساعت خواب نياز دارد تا فعل و انفعالات شيميايي لازم در بدن انجام گيرد.
دكتر مظاهري با بيان اينكه مصرف ريتالين حتي براي كوتاه مدت هم توصيه نميشود، گفت: خواب يك عادت است كه ميتوان با انجام فعاليتهايي چون شستوشوي صورت با آب سرد، چند لحظه قدم زدن در فضاي باز، خوردن ميوه و گوش كردن به موسيقي آنرا به تعويق انداخت.
وي استفاده از ريتالين را خاص دانش آموزان و دانشجوياني دانست كه در طول ترم از فرصتهاي موجود براي مطالعه استفاده نكردهاند، گفت: البته نوشيدن يك تا دو فنجان قهوه به علت وجود كافئين ميتواند در به تاخير انداختن خواب سودمند باشد، اما نوشيدن آن به مقادير فراوان (2 تا 3 ليوان) در دراز مدت فرد را عصبي ميكند.
وي با توصيه به دانش آموزان و دانشجويان مبني بر استفاده بهينه از فرصتهاي مناسب در طول ترم در ادامه از آنان خواست در شبهاي امتحان از ساعت 6 بعد از ظهر فعاليت فكري و مطالعه نداشته باشند تا خواب شبانه راحتي را تجربه كنند.