استفاده بي رويه از ظروف يكبار مصرف، محيط زيست را در معرض خطر نابودي قرار ميدهد
مدير نظارت بر مواد غذايي، آشاميدني و بهداشتي و آرايشي دانشگاه علوم پزشكي اهواز گفت: ظروف يك بار مصرف همانطور كه از نامشان پيداست يكبار مصرف هستند و نبايد به طور مجدد مورد استفاده در بستهبندي يا سرو غذا قرار گيرند.
سيمين فقهي در گفت و گو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) ـ منطقه خوزستان ـ اظهار داشت: امروزه ظروف يكبار مصرف و پلاستيكي به دلايل مختلف از قبيل سهولت در مصرف، صرفهجويي در وقت و رعايت مسائل بهداشتي و غيره در زندگي مردم نقش گستردهاي پيدا كرده به طوري كه علاوه بر استفاده از آنها در بستهبندي مواد غذايي و توليد صنعتي، در مراسم تقسيم نذورات و حتي در مهمانيهاي خانوادگي از آنها استفاده ميشود.
وي افزود: در حال حاضر ظروف يكبار مصرف جهت حمل و نقل و سرو مواد غذايي در سطح عرضه از جنس پلي استايرن هستند كه نبايد از آنها براي استفاده از مواد غذايي داغ بالاتر از 65 تا 70 درجه سانتيگراد (نوشيدنيهاي داغ يا گرم يا گرم كردن غذا در مايكروفر) استفاده كرد. نكته ديگر ديد تجزيه پذيري پسماندهاي ظروف يكبار مصرف است كه عمري بيش از 30 سال را براي تجزيه آن تخمين ميزنند و در صورت استفاده بيرويه از اين ظروف محيط زيست ما در معرض خطر نابودي قرار خواهد گرفت.
فقهي خاطرنشان كرد: مصرف كنندگان ظروف يكبار مصرف بايد به علامتهاي اختصاري مانند PP، PE يا PS و... كه در كف ظروف حك شده است، توجه كنند. اين علائم توضيحاتي در مورد نوع كاربرد ظروف به مصرف كننده ارائه ميدهد.
وي تصريح كرد: ظروف پلي اتيلني PE سفيد رنگ جهت بسته بندي و نگهداري روغن، سركه و محصولات لبني (شير، دوغ و ماست) و مواد غذايي با حرارت بالا و مرطوب مناسب است. استفاده از ظروف پليپروپيلني PP سفيد رنگ براي بسته بندي محصولات لبني (ماست، خانه، پنير) و همچنين زيتون و مواد غذايي با حرارت بالا و مرطوب بلامانع است. اخيرا در جهان بجاي ليوانهاي يكبار مصرف شفاف از ليوانهاي پليپروپيلني استفاده ميشود. همچنين استفاده از ظروف پلياستايرني شفاف كه به نام GPPS نيز معروف است، فقط براي مواد غذايي در دماي معمولي توصيه ميشود؛ اما نميتوان از آن براي نوشيدنيهاي داغ (چاي، شير كاكائو و قهوه) و مواد غذايي با حرارت بالا استفاده كرد.
وي تاكيد كرد: از گرم كردن مواد غذايي در ظروف پلياستايرن در مايكروفر خودداري شود. استفاده از پلياستايرن براي بستهبندي روغنهاي خوراكي، مارگارين و كليه محصولاتي كه لايه خارجي آنها چربي بوده و در تماس با بستهبندي است ممنوع است. همچنين ظروف با جنس انواع پلي استايرن نبايستي براي بسته بندي آندسته از مواد غذايي (خوراكي و آشاميدني) كه در زمان پر شدن، نگهداري يا مصرف دماي بالاتر از 65 درجه سانتيگراد دارند، استفاده شود