بي اعتنايي به نشست اوپک
قيمت نفت زير 70 دلار رفت
گروه اقتصادي؛ در آستانه نشست اضطراري اوپک براي مهار روند کاهشي قيمت ها، هر بشکه نفت سبک امريکا روز چهارشنبه با بيش از دو دلار کاهش به 47/69 دلار رسيد. در حالي که 13 عضو اوپک قرار است روز جمعه و با هدف افزايش قيمت نفت به بالاي 100 دلار در هر بشکه توليد خود را کاهش دهند، قيمت هر بشکه نفت سبک امريکا روز چهارشنبه با بيش از دو دلار و 71 سنت کاهش به 53/69 دلار رسيد. افزايش نشانه هاي بروز رکود اقتصادي در جهان و در نتيجه کاهش تقاضا به همراه افزايش ارزش دلار علت کاهش قيمت نفت طي ماه هاي اخير عنوان شده است. قيمت نفت نسبت به رکود 147 دلاري تيرماه به کمتر از نصف رسيده است. به نقل از بلومبرگ آنتوني نونان مدير موسسه ميتسوبيشي در اين باره گفت؛« کاهش قيمت ها به دليل رکود اقتصادي و کاهش تقاضا است و شايد بازار واکنش چنداني به اقدام اوپک در کاهش توليد خود نشان ندهد.» افزايش ارزش دلار يکي ديگر از دلايل کاهش شديد قيمت نفت عنوان شده است. در تيرماه که هر بشکه نفت در برابر 147 دلار معامله مي شد، هر بشکه نفت برنت درياي شمال نيز در اين روز با 64/2 دلار کاهش نسبت به روز گذشته به 08/67 دلار رسيد. همچنين قيمت سبد نفتي اوپک روز سه شنبه 30 مهر با 31 سنت کاهش نسبت به روز دوشنبه به هر بشکه 64 دلار و 32 سنت رسيد.
بازار نفت متعادل مي شود
حجت الله غنيمي فرد در آستانه اجلاس 150 به پيش بيني آينده بازار نفت مي پردازد. او يکي از کساني بود که هم قيمت 147 دلاري نفت را پيش بيني کرد و هم کاهش قيمت نفت را. پيش بيني جديد او اين گونه است؛ پس از انتخابات امريکا در 4 نوامبر (14 آبان) بازار نفت خام روند کاهشي خود را با سرعتي که داشته، کنترل کند. حجت الله غنيمي فرد - معاون سرمايه گذاري شرکت ملي نفت ايران - با بيان اين مطلب اظهار کرد؛ کاهش قيمت نفت که از امريکا شروع شد و به اروپا و در نهايت آسيا کشيده شد، به دليل نزديک شدن به انتخابات رياست جمهوري امريکا بوده است. البته بخش ديگري از اين کاهش قيمت نيز به دليل افزايش بي رويه توليد نفت خام در ماه جولاي (تيرماه) بوده است و قسمتي از آن نيز مربوط به رکود اقتصادي به ويژه در غرب و به دنبال آن در آسياست. او افزود؛ عملاً در اواسط تابستان بر اساس آنچه در 40 سال گذشته در تاريخ اتفاق افتاده، به دليل نزديکي انتخابات امريکا، انتظار کاهش قيمت نفت در بازار وجود داشت. اطلاعات فعلي از تحليل بازار غرب نيز نشان مي دهد با توجه به بحران اقتصادي قبل که منجر به کاهش قيمت ها شده بود، در ماه هاي آينده قيمت نفت کمتر نيز شود، ولي در عين حال تشديد کاهش قيمت، خطر اقتصادي نبودن توليد در برخي منابع توليد را به وجود مي آورد؛ به ويژه در مناطقي که توليد بيشتر از شن هاي نفتي بوده است. او گفت؛ کاهش قيمت نفت موجب مي شود اين نوع توليدکنندگان از مجموعه توليدکنندگان نفت خارج شوند يا با هزينه هاي هنگفت، سود بسيار ناچيزي داشته باشند. او با اشاره به اينکه اين هزينه توليد گاهي در برخي مناطق به حدود 60 دلار در هر بشکه مي رسد، تصريح کرد؛ به نظر مي رسد سياست هاي امريکا براي عدم وابستگي يا وابستگي کمتر به نفت خام صادراتي از اوپک باشد، بنابراين نبايد توقع داشت قيمت ها سقوط آزاد کنند و پس از سال ميلادي جديد قيمت ها را در سطوح بسيار پايين ببينيم.
آزمون سخت اوپک
نشريه انگليسي فايننشال تايمز با اشاره به اينکه اوپک با سخت ترين آزمون طي 10 سال اخير روبه رو شده است پيش بيني کرد اين سازمان در نشست روز جمعه با کاهش توليد خود موافقت کند. بر اساس اين گزارش شرايط مختلف اقتصادي کشورهاي عضو اوپک، تصميم گيري درخصوص ميزان کاهش سقف توليد اين سازمان را به شدت پيچيده کرده است و اعضا درخصوص ميزان کاهش توليد اوپک اختلاف نظر جدي دارند. بر اساس آمارهاي موسسه پي اف سي انرژي، کشورهاي اوپک براي برقراري تعادل بين درآمد و هزينه خود در سال 2009 به نفت 10 تا 100 دلاري نياز دارند. قطر به نفت 10 دلاري و ايران به نفت 100 دلاري براي برقراري تعادل در بودجه سال 2009 نياز دارند. عربستان بزرگ ترين توليدکننده نفت اوپک نيز به نفت 50 دلاري نياز دارد. کاهش تقاضا، قيمت نفت را از 147 دلار اواسط جولاي به کمتر از 70 دلار رسانده است. اظهارات وزراي نفت عضو اوپک نيز نشانگر شرايط اقتصادي متفاوت اين کشورها است. وزراي نفت اوپک در اين اظهارات پيشنهاد کاهش 500 هزار تا 5/2 ميليون بشکه کاهش توليد اوپک را مطرح کرده اند. ونزوئلا، ايران، الجزاير، ليبي و قطر از کاهش توليد نفت حمايت مي کنند. عربستان تاکنون سکوت اختيار کرده است. به اعتقاد برخي کارشناسان، اوپک در نشست جمعه بين 500 هزار تا يک ميليون بشکه از توليد خود را کاهش خواهد داد.