محمدحسین صفار هرندی، وزیر فرهنگ و ارشاد دولت آقای احمدی نژاد در برنامه ای تلویزیونی درباره حضور بازیگران ایرانی در هالیوود گفته است که اگر کسی قانون را زیر پا بگذارد، او نیز زیر پا گذاشته خواهد شد.
آقای صفار هرندی این سخنان را در برنامه "نگاه یک" که از کانال یک تلویزیون ایران پخش شد بیان کرده است.
وزیر ارشاد که پیش از قبول مسئولیت در وزارت ارشاد در روزنامه کیهان به عنوان سردبیر کار می کرد، به بازیگران ایرانی گفته است که پا را از مرزهای قانونی فراتر نگذارند.
اخیرا گل شیفته فراهانی و میترا حجار در دو فیلم محصول هالیوود بازی کرده اند. بازی گل شیفته فراهانی در فیلم "مجموعه دروغ ها" ساخته ریدلی اسکات، انعکاس گسترده ای در ایران یافت و برخی رسانه های خبری از جمله ایرنا به ممنوع الخروج شدن این هنرپیشه جوان اشاره کردند، اگرچه او از کشور خارج شد و در مراسم نمایش فیلم در نیویورک حضور یافت.
قانون مشخصی برای حضور بازیگران ایرانی در فیلم هایی که خارج از کشور ساخته می شوند وجود ندارد. پیش از این همایون ارشادی که برای اولین بار با فیلم های عباس کیارستمی به ایرانیان معرفی شد، در چند فیلم خارجی بازی کرده است و به نظر می رسد، حساسیت بر روی حضور بازیگران زن و پوشش آنها باشد.
در زیر گزارش ایرنا از گفته های صفار هرندی را بخوانید:
** تلاش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي براي توليد فيلم هاي فاخر و رونق سالن هاي سينما
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در پاسخ به اين سئوال که" علت تعطيلي بسياري از سينماها خصوصا در شهرستانها چيست و شما چه تدابيري در اين زمينه انديشيده ايد؟"، گفت: در بدو شروع بکار مواجه شديم با وضعيتي که از سال ها قبل گريبان سينما را گرفته بود و آن هم رابطه طبيعي فرهنگ و اقتصاد بود.
وي افزود: برخي سرمايه گذاران در حوزه فرهنگ، سرمايه آنان بازگشت نداشت ناگزير دنبال راهي براي خارج کردن سرمايه شان از اين حوزه بودند.
صفارهرندي با بيان اينکه " سينما داري در واقع يک سرمايه گذاري سنگين براي بازدهي محدود بود"، اظهار داشت: سرمايه گذاري در اين حوزه صرف نمي کرد بويژه با برنامه ريزي نادرستي که از گذشته صورت گرفته بود و اکران دراکثر شهرستان ها با مرکز متناسب نبود.
وي، " عدم رغبت مردم به رفتن به سينما به دليل شرايط دل آزارسالن سينماها که بيشتر به يک دخمه شبيه بودند" را در اين زمينه دخيل دانست.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي براي حل اين مشکل گفت: بازسازي سالن هاي فرسوده و مستهلک در دستور کار قرار گرفت که اگر اين گونه نبود سينماهاي بيشتري محکوم به تعطيل شدن مي بودند.
صفارهرندي با تاکيد به سه مقوله مهم " توليد خوب ، اکران مناسب و اقتصاد سينما" در رونق فيلم سازي و سالن هاي سينما، تصريح کرد: در پاسخ به طرح همکاري و مشارکت وزارت ارشاد به همه سينماها از ميان داوطلبان همکاري با طرح معاونت سينمايي ، 50 سينما با 70سالن بازسازي شدند و اين حرکت تاثير خود را در رونق سينما گذاشت.
وي در پاسخ به اين پرسش که آيا در گرايش کمتر مردم به رفتن به سالن سينما براي ديدن فيلم ، تغيير ذائقه و فرهنگ مردم با توجه به ظهور وسايل نوين و هزينه بالاي ديدن فيلم را دخيل نمي دانيد؟"، گفت: اين واقعيتي است که با تغيير و تحول در عرصه تکنولوژي رسانه طبيعتا بخشي از مخاطبان سينما ترجيح مي دهند براي ديدن فيلم به راههاي ديگري بجز رفتن به سالن سينما متوسل شوند و اين در دنيا ديده مي شود.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در عين حال با تاکيد به اينکه " سينما در هر حال طرفداران و مخاطبان خاص خود را دارد"، افزود: سينما رفتن در کشور ما همچنان ارزان است و هزينه زيادي را بر خانواده ها تحميل نمي کند.
صفارهرندي همچنين اظهار داشت که فيلم خوب بايد در سينماهاي مجهز و مناسب به نمايش درآيد تا مخاطبان سينما را به خود جذب کند و اگر فيلم خوبي در يک سينماي مستهلک و فرسوده و نامناسب اکران شود ، خيلي در جذب مخاطب موفق نخواهد بود.
وي با بيان اينکه " همواره بر توليد خوب تاکيد کرده ام اما نبايد مقولات ديگر مانند اکران مناسب و اقتصاد سينما را ناديده گرفت"، خاطرنشان کرد:سينمادار و فيلمساز و سرمايه گذار ، سرمايه کلاني را براي توليد فيلم بکار مي گيرند آيا نبايد براي آنها منفعت و بازدهي داشته باشد . اگر به اين مسايل بويژه اقتصاد سينما فکر نکنيم و بتدريج اقتصاد سينما نتواند خود را تکافو کند خود بخود مرگ براي ضعيف امري طبيعي است.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در باره اين طرح که بجاي پرداخت ماليات بسياري از اصناف مي توانند در ساخت سالن سينما و توليد فيلم سرمايه گذاري کنند، تصريح کرد:چند ماه پيش تقاضايي را براي رياست جمهوري فرستاديم که شامل چند پيشنهاد بود از جمله مشارکت ماليات دهندگان در ساخت سالن هاي سينماي مطلوب و همچنين ساخت فيلم فاخر که خوشبختانه در دولت جواب مثبت گرفت.
** فيلم فاخر
صفار هرندي درباره مشخصات فيلم فاخر هم گفت: فيلم فاخر، فيلم ناظر بر حقايق و واقعيت ها است و فيلمي است که اعتلاي فرهنگي را در پي داشته باشد، انسان به آن مباهات کند ، از ايراني بودنش خجالت نکشد ، تاريخ درخشان ما و انبيا الهي را نمايان سازد.
وي تاکيد کرد: هرکسي که براي ساخت اين گونه فيلم اقدام کند ما از آن استقبال و حمايت و کمک مي کنيم.
** سينماي کودک
صفار هرندي در پاسخ به اين پرسش که چرا کمتر شاهد ساخت فيلم هاي مختص کودکان هستيم؟ اظهار داشت:در مقام سياستگذاري ترجيح مي دهيم آنچه به لحاظ اعتقادي و اخلاقي براي تقويت فرهنگ عمومي مطلوبيت دارد ، گسترش پيدا کند و بابت آن هم کمک بصورت يارانه مي پردازيم اما تعيين کننده نهايي بازگشت سرمايه است.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي افزود:اگر سرمايه گذار در ژانري جواب نگيرد به ژانري ديگر روي مي آورد، البته ما نبايد تسليم اين وضعيت شويم . بايد براي تقويت ژانرهاي خاصي که به اعتلاي فرهنگ عمومي کمک مي کند، تلاش کنيم و حتي يارانه زيادي بپردازيم و قطعا ما اين گونه هم اقدام مي کنيم.
صفارهرندي با تاکيد به اينکه "متاسفانه در سالهاي اخير سرمايه ها در برخي توليدات ژانر کودک بجز مواردي بازگشت نداشته است"، خاطرنشان کرد:جسارت نمي کنم به فيلسمازان عزيز، شايد بگوييم چشمه ابتکارات آنها دراين زمينه خشکيده است که نمي تواند افراد را جذب کند.اما بايد با تشخيص ذائفه مخاطب و پرداخت مناسب توليد، تلاش بيشتري کنند و ما هم کمک و حمايت مي کنيم.
وي گفت:دريافتن کودکان و پاسخگويي به نيازهاي مشروع آنها کار همه و يک تکليف است اما در اين زمينه رسانه ملي حتما پاسخگوتر خواهد بود و بايد سرمايه گذاري هاي خود را با توجه به امکاناتش بيشتر به اين سمت ببرد.
** در زمره کشورهاي توليد کننده بازي هاي رايانه اي قرار گرفته ايم
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در باره اينکه چگونه مي توانيم مانع شويم که بجاي سينماي کودک، بچه هاي ما به بازي هاي کامپيوتري آزار دهنده کمتر گرايش پيدا کنند؟" ، تصريح کرد: از زمان ارائه رهنمود موشکافانه رهبرمعظم انقلاب اسلامي به شوراي عالي انقلاب فرهنگي، تلاش شده که در اين زمينه که بخش قابل توجهي از دل مشغولي بچه هاي ما شده است ، بتوانيم توليدات مناسب داخلي داشته و يا از توليدات خوب ديگران استفاده شود.
صفار هرندي اظهار داشت: از زماني که اساسنامه بنياد بازي هاي رايانه اي در شوراي عالي انقلاب فرهنگي به تصويب رسيد و بعد اين بنياد شکل گرفت و اعضاي هيات امنا و هيات مديره آن مشخص شدند تاکنون زمان زيادي نگذشته است اما در اين مدت کوتاه چندين بازي خوب توليد شده است و مهمتر از آن، اين موضوع تبديل به يک دغده اهل فن شده و امروز کشور ما جزو توليدکنندگان بازي هاي رايانه اي است.
وي در پاسخ به اين پرسش که نحوه نظارت بر توليدات سينمايي چگونه است؟ با تشريح روند توليد فيلم سينمايي و نظارت برآن در دو مرحله شوراي پروانه ساخت و شوراي پروانه نمايش گفت که در شوراي پروانه ساخت سناريو بطورکلي مطرح و بعداز اخذ مجوز فيلم توليد مي شود و سپس براي اکران بايد مجوز شوراي پروانه نمايش گرفته شود.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي تاکيد کرد: اکثر فيلم ها به مرحله اکران مي رسند.
** کارت هاي الکترونيکي خريد کتاب و مشکلات شارژ آنها
صفار هرندي در باره آخرين وضعيت کارت هاي الکترونيکي خريد کتاب که جايگزين بن هاي خريد کتاب شده است و مشکلات شارژ اين کارت ها گفت: هدفمند شدن يارانه ها حکم قانون برنامه است که اين مساله در دوره دولت نهم با جسارت عملي شد و خوشبختانه برخلاف پيش بيني منفي برخي نه تنها قيمت کتاب بصورت سرسام آور گران نشد بلکه تحول نگران کننده اي هم با وجود گران شدن کاغذ در بازار جهاني بوجود نيامد.
وي تصريح کرد: کارت الکترونيکي در اختيار اصلي ترين مصرف کنندگان کتاب يعني گروه هدف شامل دانشجويان، طلاب، معلمان و بخشي از دانش آموزان قرار گرفت اما اين را بايد بدانيم با رقمي از يارانه که در اختيار ما بوده و هست و اگر در آينده هم همين باشد طبعا به بخشي از گروه هدف ممکن است نتوانيم يارانه بدهيم يا رقم آن اندک باشد.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي افزود: اکنون حدود 600هزار کارت الکترونيکي خريد کتاب با شارژ 20هزار تومان در اختيار گروه هدف قرار گرفته است و البته قرار بود که وزارت علوم و وزارت بهداشت و درمان هم رقم معادلي شارژ کنند که الان قبول دارند بايد اقدام کنند و درصدد اقدام هم هستند.
صفار هرندي در عين حال خاطرنشان کرد: به دليل ناملايماتي که در اين زمينه پيش آمده اگر چه وزارت ارشاد هم دخيل نبوده است اما به سهم خودم از عزيزان دانشجو و مخاطبان اين کارت الکترونيکي معذرت خواهي مي کنم و اميدواريم حالا که مسير گشوده شده بعداز اين روند بهتر طي شود.