پانزدهمين نمايشگاه و جشنواره بينالمللي مطبوعات و خبرگزاريها امسال در حالي با رويكردي متفاوت نسبت به سالهاي گذشته برگزار ميشود كه روند اجرايي اين جشنواره و مسائل مرتبط با حوزه كار روزنامه نگاري پيش از افتتاح رسمي جشنواره پانزدهم مورد انتقاد بسياري از خبرنگاران حوزه رسانه قرار گرفت.
گرچه نشست خبري اين جشنواره كه روز گذشته با حضور عليرضا ملكيان، معاون مطبوعاتي وزير ارشاد در محل اين معاونت برگزار شد، بيشتر مجال سخنراني براي خبرنگاران ناراضي از دستمزد و بيمه خبرنگاران و حتي هديه رئيسجمهور شد اما شايد ماحصل اين نشست را در چند جمله بتوان از وي خلاصه كرد: نمايشگاه مطبوعات امسال با 3 بخش جديد پايگاههاي اطلاعرساني، نشريات دانشجويي علمي - تخصصي و روابط عموميهاي دستگاههاي اجرايي برگزار ميشود.
روز گذشته تعدادي از خبرنگاران حاضر در اين نشست كه به بهانه برگزاري نمايشگاه مطبوعات و خبرگزاريها و در كنار آن جشنواره مطبوعات شركت كرده بودند جلسه را به سمت سوالات بيشماري در مورد هديه رئيس جمهور و نحوه اهداي آن به جامعه رسانهاي پيش بردند تا ملكيان در چند جمله به صراحت بگويد: اكنون پروسه اهداي هديه رئيسجمهور به خبرنگاران به پايان رسيده و هيچ خبرنگاري نيست كه هديه خود را دريافت نكرده باشد.
او اما در ادامه در تكميل حرف هايش به اين نكته نيز اشاره كرد كه آخرين ليست خبرنگاران كه چهارمين فهرست نيز به شمار ميرود نيز تا پايان هفته آينده هديه خود را خواهند گرفت.
به گفته او بر خلاف گفته برخي از مطبوعات جهتدار، اين هديه تنها به رسانههاي اصولگرا تعلق نگرفته است و تمام خبرنگاران داخلي آن را دريافت كردهاند.
او براي آنكه اين موضوع را فيصله داده باشد به يكي از روزنامههايي كه اين خبر را چاپ كرده بود اشاره كرد و گفت: اين روزنامه كه مدعي است هديه رئيسجمهور به خبرنگاران وي تعلق نگرفته است، خبرنگارانش همگي هديه خود را دريافت كردهاند. به گفته وي تاكنون 3600 خبرنگار هديه خود را دريافت كردهاند.
او همچنين در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه چند وقتي است كه مطبوعات و روزنامههاي اجارهاي در ميان روزنامهها جايي براي خويش باز كردهاند به صراحت گفت: اگر براي ما مشخص شود كه مدير مسوولي روزنامه خويش را به هر دليلي به شخص ديگري اجاره داده است به طور حتم با وي به عنوان يك متخلف برخورد خواهد شد.اين پرسش از آنجا نشات گرفت كه خبرنگاري معتقد بود برخي از مديران مسوول رسانهها و به طور خاص روزنامهها به راحتي به عنوان مدير مسوولي ميرسند و سپس با وارد شدن به فضاي سياسي صاحب امتيازي را به حزب خاص و يا گروه خاصي ميفروشند.
بخش ديگري از اين نشست با اعتراض به مساله بيمه خبرنگاران از سوي خبرنگاري همراه بود كه با واكنش معاون مطبوعاتي ارشاد پايان پذيرفت.
او به صراحت گفت اگر خبرنگاري در رسانهاي مشغول به فعاليت باشد بايد مطابق قانون كار وي از حق بيمه برخوردار باشد كه اين موضوع از سوي بسياري از خبرنگاران حاضر مورد سوال قرار گرفت؛ زيرا آنها به عنوان خبرنگار حوزه رسانه هنوز بيمه نشده بودند.
اما در بخشي كه به چگونگي برگزاري جشنواره مطبوعات پانزدهم مربوط ميشد ملكيان طي سخناني ايجاد دبيرخانه دايمي براي جشنواره مطبوعات را كار درستي ندانست، زيرا او معتقد بود با توجه به تعدد رسانههاي ايراني كاري عبث به شمار ميرود.
او افزود: نزديك به 3200 اثر به دبيرخانه اين جشنواره رسيده است. وي همچنين از حضور سردبيران سابق لوموند و روزنامه السفير در حاشيه اين جشنواره در ايران خبر داد.
او در پايان با اشاره به اينكه 25 كشور در نمايشگاه امسال حضور مييابند كه نسبت به سال گذشته 10 كشور افزايش يافته است، افزود: نمايشگاه مطبوعات امسال 26 آبان ماه در تهران گشايش و تا سوم آذر ماه ادامه مييابد.