محققان استرالیایی موفق به توسعه روش جدیدی برای متوقف کردن اسپرم بدون ایجاد اختلال در عملکرد جنسی شدهاند که گام مهمی برای تولید نسل جدید قرص ضد بارداری مخصوص مردان بدون عوارض جانبی محسوب میشود.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، قرصهای ضد بارداری مخصوص مردان تا حدود زیادی بر تولید اسپرمهای غیر کارکردی تمرکز دارند، اما برخی از این داروها عوارض جانبی بلندمدتی برجای میگذارند.
دکتر «سباستیانو ونتورا» از محققان دانشگاه موناش تأکید میکند: مشکل اصلی این دسته از داروها، اثر منفی بر کیفیت رابطه جنسی و حتی تغییرات دائم در تولید اسپرم است.
به طور طبیعی، اسپرم پیش از انزال از محل ذخیرهسازی مجرای دفران به حرکت در میآید. محققان دانشگاه موناش در تحقیقات خود روش کاملا متفاوتی را در پیش گرفتند و با دستکاری ژنتیکی موشها، امکان خروج اسپرم از مجرای دفران را از بین بردند.
با این روش در زمان انزال، اسپرم در محل ذخیره سازی باقی میماند و باروری صورت نمیگیرد.
دکتر «ونتورا» تأکید میکند: این یک روش برگشتپذیر بوده و اسپرمهای سالم ذخیرهسازی میشوند، اما باید نشان دهیم که این روش با کمک دارو نیز قابل انجام است.
تیم تحقیقاتی در مطالعات قبلی با ایجاد تغییر در DNA برای توقف تولید دو پروتئین مورد نیاز برای حرکت اسپرم، موشها را نابارور کردند.
این پروتئینهای هدف علاوه بر ایفای نقش در حرکت اسپرم در کنترل عروق خونی نیز نقش دارند که میتواند با عوارض جانبی از جمله افزایش فشار خون و ضربان قلب همراه باشد؛ اگرچه در آزمایشهای صورت گرفته بر روی موشها افزایش بسیار جزئی فشار خون گزارش شده است.
اکنون باید یک جفت دارو تولید شود که همین اثر را ایجاد کند. محققان معتقدند که یکی از این جفت داروها در حال حاضر وجود دارد که برای بیماران مبتلا به پروستات خوش خیم مورد استفاده قرار میگیرد، اما توسعه داروی دوم دست کم یک دهه به طول میانجامد.
نتایج این مطالعه در مجله Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شده است.