پژوهشگران كشور با ارزيابي راهکارهاي محرک توسعه، موفق به ارائه الگوي طراحي ميانافزاي شهري در بافتهاي فرسوده - نمونه موردي: محلات فرسوده منطقه شميرانات شهر تهران- شدند.
به گزارش سرويس پاياننامه ايسنا، مسعود خادمي، کارشناس ارشد شهرسازي- طراحي شهري- دانشکده هنر و معماري دانشگاه تربيت مدرس در پروژه تحقيقاتي خود آورده است: نگاهي بر نظريات و تفکرات جهاني گوياي اين امر است که امروزه بسياري از شهرهاي جهان محدوديتهايي براي رشد و توسعه پراکنده در پيرامون شهرها اعمال ميکنند. اين مرزها ميتواند توسعه را به سمت مراکز شهري و مناطق فرسوده تشويق کند که در اين حالت شکل توسعه مجدد يا « ميان افزا» به خود مي گيرد.
وي افزود: توسعه ميان افزاي موفق، با دقت مضاعف، ساختارهاي جديد را به زمينه شهر پيوند ميدهد. ساختمانهاي ميان افزا همچون کاربريهاي ارزش افزا مطلوبيت مورد نياز را به بافتهاي فرسوده شهري اضافه كرده و تلاش ميکند تا امکانات موجود و آنچه قادر است ساخته شود را با هم در نظر بگيرد. در اين راستا شناسايي الگوي مناسب طراحي براي پروژههاي ميان افزا ميزان اثرگذاري آن را تضمين ميکند.
وي در خصوص اين پروژه تحقيقاتي اظهار داشت: در اين تحقيق براي تهيه الگوي مناسب طراحي به روش توصيفي- تحليلي، انواع توسعه و طراحي ميان افزا در تقسيم بندي رويهاي و محصولي مورد بررسي قرار گرفت. به اين ترتيب که چهار رويه طراحي شهري کامل، طراحي شهري هماهنگ، طراحي شهري قطعه قطعه و طراحي شهري محرک و زيرساختي به عنوان رويه طراحي ميان افزا معرفي شد. در اين راستا محصولات نهايي آن بر اساس مقياس و مکان مداخله، به ميدانها، خيابانها، پارکها، مسيرهاي پياده و عناصر و المانهاي منفرد شهري تقسيم بندي ميشد. در نهايت در قالب الگوي مداخله بازسازي و باز زنده سازي و يا نوسازي و بهسازي بافتهاي فرسوده و تحليل ويژگيهاي موجود، رويه، محصول، مقياس و روش ميان افزاي مورد انتظار پيشنهاد ميشود.
خادمي در تشريح نتايج حاصله گفت: نتايج تحقيق نشان ميدهد که ميتوان با اين الگو، رويه، محصول، مقياس، مکان و روش ميان افزايي را در جهت اهداف نوسازي و اهداف تحريک توسعه يک بافت فرسوده مورد استفاده قرار داد، به اين ترتيب که با استفاده از راهنماي عمل ارائه شده و ويژگيهاي محدوده مورد نظر، علاوه بر ارائه راهبردهاي کلان ميان افزايي ميتوان پروژههاي هدف يا محرک توسعه را به طور دقيقتر و اجراييتر شناسايي كرد و مورد طراحي قرار داد.
وي تاکيد کرد: در نهايت با استفاده از الگو و راهنماي عمل ارائه شده، ابتدا با توجه به ويژگيهاي خاص محدوده بافتهاي فرسوده منطقه يک که پتانسيل بالاي نوسازي يکي از آنهاست، راهبردهايي به منظور ميان افزايي موفق و تحريک توسعه کنترل شده در آنها ارائه شد. سپس از اين راهنما به طور تفصيلي براي طراحي محله باغ شاطر و مرکز محله آن به عنوان يکي از پروژههاي ميان افزا استفاده شد. نتايج استفاده از اين الگو نشان ميدهد که استفاده از آن به مراتب، اسناد طراحي و محصول نهايي را به درستي و راحتي در اختيار مجريان طرح قرار ميدهد.
اين پژوهش با راهنمايي دکتر محمدرضا پورجعفر و مشاوره دکتر مجتبي رفيعيان از اعضاء هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس انجام شده است.