نتايج تحقيق پژوهشگران كشور در مديريت نيتروژن نشان داد: مصرف 180 کيلوگرم نيتروژن در هکتار بصورت تقسيط به نسبت مساوي در دو مرحله سبزشدن و خاکدهي پاي بوته، بيشترين عملکرد کل و بازارپسند غده را در ارقام مختلف سيبزميني توليد ميكند.
به گزارش سرويس پاياننامه ايسنا، دکتر متين جامي معيني از گروه زراعت دانشکده کشاورزي دانشگاه تربيت مدرس به منظور مقايسه ريختشناسي ريشه ارقام مختلف سيبزميني در پاسخ به غلظت نيتروژن و بررسي تاثير مقدار مصرف و نحوه تقسيط نيتروژن بر عملکرد غده، خصوصيات کيفي و کارآيي مصرف نيتروژن ارقام سيبزميني، سه آزمايش مزرعهاي، گلخانهاي و گلداني را در مرکز تحقيقات کشاورزي و منابع طبيعي خراسان رضوي انجام داد.
وي در تشريح مراحل اين طرح تحقيقاتي گفت: در آزمايش مزرعهاي، اثر مقادير مختلف نيتروژن شامل صفر (شاهد)، 90، 180 و 270 کيلوگرم نيتروژن در هکتار و سطوح مختلف تقسيط نيتروژن شامل تقسيط به نسبت مساوي در دو مرحله سبز شدن و خاکدهي پاي بوته و تقسيط به نسبت مساوي در سه مرحله کاشت، سبز شدن و خاکدهي پاي بوته بر خصوصيات کمي، کيفي و کارآيي مصرف نيتروژن شش رقم سيبزميني مورد مطالعه قرار گرفت.
جامي معيني تاکيد کرد: کاربرد نيتروژن، عملکرد غده، خصوصيات کيفي و کارايي مصرف نيتروژن ارقام سيبزميني را تحت تاثير قرار داد. مصرف نيتروژن تا 180 کيلوگرم در هکتار، عملکرد کل و عملکرد غدههاي بازارپسند را افزايش داد، اما کاربرد مقادير بيشتر منجر به کاهش عملکرد کل و بازارپسند شد. عملکرد غدههاي بدشکل داراي رشد ثانويه با افزايش مصرف نيتروژن تا 270 کيلوگرم در هکتار افزايش يافت. سطوح پايين مصرف نيتروژن از طريق افزايش ميزان ماده خشک، وزن مخصوص و محتواي نشاسته غده باعث بهبود کيفيت غده شد.
وي افزود: اما کاربرد مقادير بالاي نيتروژن با تاثير منفي بر صفات کيفي مطلوب و همچنين افزايش ميزان قندهاي احياءکننده و نيتروژن نيتراتي غده، کيفيت محصول سيبزميني را کاهش داد. با افزايش مصرف نيتروژن، کارايي مصرف نيتروژن کاهش يافت، به طوريکه بيشترين و کمترين مقادير کارايي بازيافت ظاهري، کارايي بهرهوري، کارايي زراعي، کارايي فيزيولوژيک و کارايي جذب نيتروژن به ترتيب در سطوح نيتروژن 90 و 270 کيلوگرم در هکتار مشاهده شد. نحوه تقسيط نيتروژن تاثير معنيداري بر عملکرد غده، خصوصيات کيفي و کارايي مصرف نيتروژن داشت. کاربرد دو مرحلهاي نيتروژن در مرحله سبزشدن و خاکدهي پاي بوته در مقايسه با کاربرد سه مرحلهاي آن در زمان کاشت، سبز شدن و خاکدهي پاي بوته، عملکرد کل و بازارپسند، کيفيت غده و کارايي مصرف نيتروژن را بهبود بخشيد و عملکرد غدههاي بدشکل و همچنين خصوصيات کيفي نامطلوب غده نظير ميزان قندهاي احياءکننده و نيتروژن نيتراتي غده را کاهش داد.
جامي معيني در پايان گفت: نتايج اين تحقيق نشان داد که مصرف 180 کيلوگرم نيتروژن در هکتار بصورت تقسيط به نسبت مساوي در دو مرحله سبزشدن و خاکدهي پاي بوته، بيشترين عملکرد کل و بازارپسند غده را در ارقام مختلف سيبزميني توليد ميكند.
اين پژوهش با راهنمايي دکتر سيدعلي محمد مدرس ثانوي عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس انجام شده است.