نماينده مرکز ملي فرش در استان زنجان گفت: براي ايجاد واحدهاي توليد مواد اوليه مورد نياز در فرشبافي، مرکز ملي فرش 5 درصد از رقم نرخ سود بانکي تسهيلات را که متقاضي براي ايجاد واحد توليدي دريافت کرده است، پرداخت ميکند.
سيدمحسن جعفري در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، ابراز کرد: چنانچه متقاضي ايجاد واحد توليد مواد اوليه براي راهاندازي واحد خود از بانکهاي عامل تسهيلات دريافت كند، مرکز ملي فرش ايران 5 درصد از نرخ بهره اين وام را در قالب کمک به اين فرد در راهاندازي واحد توليدي خود پرداخت ميکند؛ به عبارت ديگر اگر نرخ بهره اين وام 14 درصد باشد، 5 درصد آن را مرکز ملي فرش و 9 درصد بقيه را خود فرد پرداخت خواهد کرد.
وي با بيان اينکه هم اکنون مواد اوليه مورد نياز فرش بافي در استان توليد نميشود، ادامه داد: در اين زمينه سرمايهگذاري لازم صورت نميگيرد و به گفته برخي، اين کار از توجيه اقتصادي لازم نيز برخوردار نيست. البته مواد اوليه توليد فرش ابريشم در هيچ کجاي کشور به جز مناطق معدودي در شمال توليد نميشود و تمامي مواد اوليه به صورت وارداتي در اختيار توليد کنندگان قرار ميگيرد.
اين مقام مسوول از وجود 3 واحد توليد مواد اوليه فرشبافي در زنجان خبرداد و يادآور شد: هم اکنون اين 3 واحد توليدي به دلايل مختلف از جمله فوت مالک، ورثهاي بودن واحد توليدي، مشارکتي بودن کار و بروز مشکل در بين سهامداران و همچنين فرسودگي دستگاهها و عدم تطبيق با شرايط روز نتوانستند به فعاليت خود ادامه دهند و هر 3 اين واحدها هم اکنون فعاليت نميکنند.
اين کارشناس فرش با بيان اينکه عمده مواد اوليه مورد نياز از تبريز و خميني شهر در بين توليدکنندگان استان تهيه و توزيع ميشود، تصريح کرد: پشم مورد نياز نيز به صورت مرغوب و نيمه مرغوب در بازار وجود دارد؛ به گونهاي که برخي از فعالان از پشمهاي دباغي شده در اين زمينه استفاده ميکنند که همين امر و به دليل نامرغوب بودن اين پشمها، شاهد کاهش کيفيت فرشهاي توليد شده از اين پشمها هستيم.
جعفري با اشاره به پشمهاي دباغي شده، گفت: در زمينه توليد مناسب پشم دو راهکار مطرح است؛ يکي اينکه پشم چيني قبل از ذبح دام صورت گيرد تا دباغي نشود که اين امر را بهداشت قبول ندارد. يکي ديگر اينکه پشم چيني يک ماه تا 20 روز قبل از ذبح دام انجام شود که اين وضعيت هم براي دامدار چندان فرقي نميکند و برايش مهم نيست که اين امر چه زماني اتفاق افتد، زيرا به هر حال وي دام را کشتار خواهد کرد.
اين کارشناس فرش با بيان اينکه انجام عمل پشم چيني بايد در مبادي کشتارگاهي صورت بگيرد، عنوان کرد: يک مساله ديگر اينکه پشم چيني 24 ساعت قبل از کشتار صورت بگيرد که اين امر به دليل اينکه دامپزشکان عنوان ميکنند هنگام پشمچيني استرسي به دام وارد ميشود و اين استرس باعث ترشح هورموني در بدن دام ميشود که اين هورمون در گوشت دام تاثيرات منفي دارد و 20 روز زمان نياز دارد تا اين هورمون از بدن دام خارج شود. به همين دليل نميتوان دقيقاً قبل از ذبح، پشم چيني در دام صورت بگيرد.
وي از پيگيري مرکز ملي فرش براي انجام پشم چيني حداقل 20 روز قبل از ذبح دام ياد کرد و گفت: در اين زمينه بايد اداره استاندارد و صنايع و معادن بر واحدهاي توليدي نظارت کنند تا آنها از پشمهاي دباغي استفاده نكنند. همچنين ضروري است تا توليدکنندگان نيز از اين پشمها براي توليد فرش استفاده نکنند و با توجه به اينکه پشم مرغوب به اندازه کافي در بازار وجود دارد، ميتوان از اين پشمها به جاي پشمهاي نامرغوب براي توليد فرش با کيفيت استفاده کرد. به همين دليل در اين زمينه بايد در بين توليديها فرهنگسازي صورت بگيرد.