عضو هيات مديره سازمان مركزي تعاون روستايي ايران از خريد تضميني بالغ بر يك ميليون و 610 هزار تن انواع محصولات كشاورزي از قبيل كلزا، گلرنگ، جو، خرما و آفتابگردان طي سال جاري در كشور خبر داد.
به گزارش ايسنا، مجتبي مومن صفايي گفت: سازمان تعاون روستايي به عنوان يك بازوي اجرايي براي وزارت جهاد كشاورزي عمل كرده و براي اين اساس خريد تضميني محصولات مازاد كشاورزان را با نرخ تفاهم شده توليد از آنها خريداري و به تدريج در اختيار مصرفكنندگان قرار ميدهد.
وي با اشاره به اينكه انجام اين كار موجب اطمينان خاطر توليد كننده نسبت به توليد محصول خود ميشود افزود: تاكنون تمامي وجوه مربوط به خريدهاي تضميني پرداخت شده است.
او خاطرنشان كرد: از آنجا كه سيستم خريد تضمين مطلوبيت لازم را ندارد، سازمان اقدام به خريدهاي توافقي از طريق اتحاديه و شركتهاي تعاوني روستايي ميكند تا محصولات توليدي بالاتر از قيمت تضميني از كشاورزان خريداري شود.
اين مسوول يكي از معضلات موجود در بخش كشاورزي را نبود بستر مناسب براي حضور توليدكنندگان براي عرضه محصولات خود در بازار عنوان و بيان كرد: در حال حاضر محصولات توليدي توسط دلالان با قيمت بسيار نازل خريداري و بعد از چند بار دست به دست شدن به قيمت بالايي در مغازهها به فروش ميرسد.
وي ادامه داد: سازمان تعاون روستايي براي حل اين معضل طرحي را تحت عنوان طرح جامع بازاريابي و بازاررساني محصولات كشاورزي تهيه كرده كه طي آن امكان عرضه مستقيم محصولات كشاورزي توسط توليدكنندگان و يا تعاونيهاي آنان فراهم خواهد شد.
مومن صفايي با بيان اينكه در تهيه اين طرح نظر كليه اساتيد اهل فن گرفته شده اذعان كرد: مرحله اول طرح از اوايل آذر در تهران و مركز استانها و در مرحله دوم در سراسر كشور اجرا خواهد شد.
وي علت انجام نشدن خريدهاي تضمين در بعضي محصولات را بالا بردن قيمت آن محصول نسبت به خريد تضميني عنوان كرد و گفت: در اين حالت كشاورز تمايلي به فروش محصول خود به قيمت تضميني ندارد چرا كه شرايط بازار براي كشاورزان مناسبتر است و محصول خود را مستقيما به بازار عرضه ميكنند.
او با اشاره به خريد تضميني بالغ بر يك ميليون و 470 هزار تن جو در سال جاري در سطح كشور يادآور شد: در سالهاي گذشته بر اساس قانون، محصولات خريداري شده با برگزاري مزايده به فروش ميرسيد كه ضرر و زيان زيادي را به دولت تحميل ميكرد اما بر اساس مصوبه كارگروه تنظيم بازار و ابلاغيه دولت در سال جاري بخشي از محصولات خريداري شده با قيمت تمام شده در اختيار مصرفكنندگان واقعي قرار گرفت.
مومن صفايي ادامه داد: علاوه بر اين با توجه به افزايش قيمتهاي جهاني و احتمال افزايش قيمت محصولات دامي مقرر گرديد در مرحله اول، توزيع جو يارانهيي به ميزان 400 هزار تن با نرخ 295 تومان در كف انبار تحويل دامدار كه (25 تومان يارانه) براي هر كيلو در نظر گرفته شود كه در سراسر كشور توزيع گردد و در حال حاضر دامداران مشغول به خريد و تحويل آن از انبارهاي تعاون روستايي هستند.
وي متذكر شد: تلاش داريم با كوتاه كردن دست واسطه ها تدابيري انديشيده شود كه محصولات خريداري شده با قيمت مناسب در اختيار مصرف كنندگان قرار گيرد و در عين حال ضرر و زيان دولت به حداقل كاهش يابد.
او در خصوص تدابير سازمان درباره كمبود امكانات، انبار و سردخانه در استان بيان كرد: چنانچه انبارهاي در اختيار سازمان تكاپوي نياز نكند، مجوز اجاره انبار از بخش خصوصي به استان داده شده است.
عضو هيات مديره سازمان مركزي تعاون روستايي ادامه داد: اما بر اساس اصل 44 قانون اساسي و همچنين ماده 6 قانون ارتقاء بهرهوري در بخش كشاورزي بايد كليه انبارها و سردخانهها و اقدامات اجرايي خريد تضميني به اتحاديهها و تشكلهاي كشاورزي واگذار شود، بنابراين بزودي برنامه واگذاري آنها آغاز خواهد شد.
وي خاطرنشان كرد: از طرفي سازمان تلاش دارد از طريق صندوق حمايت از توسعه بخش كشاورزي در استانها حمايتهاي لازم را از تشكلها و توليدكنندگان به عمل آورد و در كنار آنها واحدهاي اعتباري مستقر در تعاونيهاي روستايي و كشاورزي بخشي از مشكلات مالي توليدكنندگان را مرتفع سازد.
او از طراحي نرمافزارهايي جهت مجهز كردن اتحاديهها و تعاونيهاي موجود در بخش كشاورزي خبر داد و اظهار كرد: اين نرمافزارها در اختيار آنان قرار گرفته كه كمك زيادي در جهت استانداردسازي محاسبات، هزينهها و تراز مالي آنها خواهد كرد.