فرستادهي كميتهي كاري چهار جانبه و نخست وزير سابق انگليس، براي نخستين بار اذعان داشت: به عنوان نخست وزير تلاش ميكردم بر روند صلح در خاورميانه تاثير بگذارم، اما فهم كافي از مسائل خاورميانه نداشتم.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به نقل از روزنامهي الراي العام -چاپ كويت- توني بلر فرستادهي كميتهي كاري چهار جانبه و نخست وزير سابق انگليس، در گفتوگو با روزنامهي گاردين، گفت: در زماني كه نخست وزير بودم تلاش ميكردم بر روند صلح خاورميانه تاثير بگذارم اما فهم كافي در خصوص اين مساله نداشتم و احساس ميكنم كه به نوعي در خصوص اين مساله ضرر كردم. اكنون فهمم در خصوص وضعيت اسراييل و فلسطين بسيار كاملتر شده يعني بيش از زماني كه نخستوزير بودم. وي اظهار داشت: باراك اوباما رييس جمهور منتخب آمريكا، فرصت واقعي براي حل درگيريها در خاورميانه دارد. رهبران جهان همه مشغول دستور كارهاي عادي خود بودند.
و نتوانستند به طور جدي و مثبت در درگيريهاي خاورميانه كه از مدتها پيش ادامه داشته متمركز شوند.
بلر ادامه داد: اوباما قادر به حل اختلافات ميان آمريكا و اروپا خواهد بود چرا كه آمادگي خود را براي دنبال كردن اهدافي به عنوان اهداف اروپايياش همانند خاورميانه، مسالهي فقر و محيط زيست اعلام كرده است.
نخستوزير سابق انگليس افزود: به اعتقاد من او ميتواند به اروپا بگويد كه هوشيار باشيد كه من مسالهي تغييرات آب و هوايي را بررسي خواهم كرد و تلاشهاي شما را در اين زمينه حمايت ميكنم و در حال حاضر مسالهي صلح در خاورميانه براي من اولويت ويژهاي دارد.
اوباما ميتواند بگويد كه من در برنامهي كاريام حل و فصل مسالهي فقر در آفريقا را در درجهي نخست قرار ميدهم و برنامههاي خودم را با شما به طور مشترك تعيين ميكنم.
بلر افزود: در صورتي كه آمريكا، اروپا و جامعهي جهاني اختيارات واقعي را به فرستادگاني كه مسووليتشان بررسي صلح در خاورميانه است بدهند، اين پيشرفت نمايان خواهد شد.
بلر گفت: مهم اين است كه جامعهي جهاني اختيارات لازم را به فرستادگان مسوول برقراري صلح و حل و فصل بحرانهاي بينالمللي بدهد. اين روزها رهبران جهان نيز به خوبي اين بحرانها را ميشناسند و به علت مشغول بودنشان به مشكلات عديده مربوط به وضعيت ويژهي خود فرصت كافي براي حل اين بحرانها را ندارند.
نخست وزير سابق انگليس افزود: به اعتقاد من تا زماني كه شخصيتهاي بزرگ از جامعهي جهاني قادر به انجام مسووليتي كه بر عهدهي آنها است، نباشند هيچ راه حلي براي بحران خاورميانه وجود نخواهد داشت. من ميتوانم بگويم كه در حال حاضر فهمي بسيار بهتر از زماني كه به عنوان نخست وزير بودم بدست آوردهام، اما با وجود آن روشن است من زماني كه نخست وزير بودم قدرت بيشتري نسبت به شرايط كنونيام داشتم.
بلر افزود: من شخصا معتقدم يكي از مسايل مهمي كه رييس جمهور جديد آمريكا و نيز ديگر كشورهاي جهان بايد به آن توجه داشته باشند، توجه به خاورميانه است؛ چون سراسر خاورميانه با يك مشكل روبروست و ما با مشكل تندروها در تمام مناطق خاورميانه روبرو هستيم و در واقع فرآيند روبروي باراك اوباما رويارويي با دو گروه است يعني كساني كه خواهان آيندهاي امن و زندگي پيشرفته هستند و كساني كه تندرو هستند. در واقع موضوع خاورميانه يكي است يعني همين مسالهي تندرويها در عراق و مناطق مختلف پاكستان و افغانستان.