دانشگاه هاي برتر جهان از ديد موسسه «تايمز هاير اجوکيشن»
تهران و صنعتي شريف پيشگامان ايران
موسسه «تايمز هاير اجوکيشن» چندي پيش رتبه بندي دانشگاه هاي جهان را در سال 2008 اعلام کرد. «تايمز هاير اجوکيشن ساپليمنت» يک نشريه انگليسي است که به همراه موسسه QS (مخفف اسم بنيانگذار اين موسسه Quacquarelli Symonds) همه ساله دانشگاه هاي جهان را رتبه بندي و دانشگاه هاي برتر جهان را معرفي مي کند.
به گزارش ايرنا، معيارهاي اين رتبه بندي عبارتند از؛ کيفيت تحقيقات، استناد به هيات علمي، ميزان استخدام فارغ التحصيلان هر دانشگاه، چشم انداز بين المللي (اعضاي هيات علمي بين المللي و دانشجويان بين المللي) و کيفيت تدريس. اطلاعات مورد نياز براي اين رتبه بندي از منابع مختلفي مانند دپارتمان هاي مشهور آمار و اطلاعات، تماس مستقيم با دانشگاه ها، اطلاعات موجود روي سايت هر دانشگاه و بررسي فارغ التحصيلان دانشگاه ها به دست مي آيد.
اين رتبه بندي بر پايه بهترين اطلاعات در دسترس انجام مي شود نه بر اساس اطلاعات مورد نياز براي شناسايي کمي و کيفي دانشگاه ها.
در اين رتبه بندي ميزان رضايت دانشجويان و زيرساخت هاي دانشگاه بررسي نمي شود. همچنين از نکات قابل توجه در اين رتبه بندي عدم تاثير سياست هاي ملي کشورهاست. اين سياست ها به طور عمده بر تعداد دانشجويان و اعضاي هيات علمي بين المللي تاثيرگذار است.
رتبه بندي THES از شهرت بين المللي خاصي برخوردار است و دانشگاه هايي که وارد اين رتبه بندي شوند و بتوانند در زمره برترين هاي آن قرار گيرند، در جذب دانشجويان خارجي و کسب اعتبار بين المللي موفق تر خواهند بود.
براساس رتبه بندي سال 2008 موسسه «تايمز هاير اجوکيشن»، در مجموعه 10 دانشگاه برتر جهان دانشگاه هاي انگليس و امريکا غالب هستند، به طوري که دانشگاه هاي «هاروارد» و «ييل» از امريکا به ترتيب در رتبه هاي اول و دوم و دانشگاه هاي «کمبريج» و «آکسفورد» از انگليس در رتبه هاي سوم و چهارم قرار دارند. اين در حالي است که دانشگاه «پرينستون» در سال 2008 از رتبه دهم نزول کرده و دانشگاه «کلمبيا» جاي آن را گرفته است.
در مجموعه صد دانشگاه برتر جهان در سال 2008 تعداد دانشگاه هاي آسيايي براي دومين سال متوالي همچنان 13 دانشگاه است، اما تعداد دانشگاه هاي امريکاي شمالي از 43 دانشگاه در سال 2007 به 42 دانشگاه کاهش يافته است. در مجموعه 200 دانشگاه برتر جهان در سال 2008 اسامي دانشگاه هايي از 33 کشور مختلف اعلام شده است، در حالي در سال 2007 اين دانشگاه ها از 28 کشور مختلف بودند.
در رتبه بندي سال 2008 موسسه «تايمز هاير اجوکيشن» از دانشگاه هاي کشورهاي اسلامي، دو دانشگاه از مالزي در رتبه هاي 230 و 250 و يک دانشگاه از اندونزي در رتبه 287 قرار دارد.
همچنين در مجموعه دانشگاه هايي که در رتبه هاي 300 تا 400 قرار دارند، سه دانشگاه از کشور مالزي و يک دانشگاه از کشور اندونزي قرار دارد.
در مجموعه دانشگاه هايي که در رتبه 400 تا 500 قرار دارند، دانشگاه تهران از جمهوري اسلامي ايران و سه دانشگاه از کشور ترکيه ديده مي شود.
همچنين در مجموعه دانشگاه هايي که در رتبه 500 تا 600 قرار دارند، دانشگاه صنعتي شريف از جمهوري اسلامي ايران، چهار دانشگاه از کشور اندونزي، يک دانشگاه از سريلانکا، يک دانشگاه از ترکيه، يک دانشگاه از بنگلادش و دو دانشگاه از پاکستان به چشم مي خورد. دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتي شريف تنها دانشگاه هاي کشور جمهوري اسلامي هستند که نام آنها در اين رتبه بندي به چشم مي خورد.
«آن مروز» ويراستار نشريه «تايمز هاير اجوکيشن» مي گويد؛ «در اين رتبه بندي براي بررسي توان دانشگاه هاي برتر جهان از اطلاعات بي سابقه و دقيقي استفاده مي شود.» 10 دانشگاه برتر جهان بر اساس رتبه بندي سال 2008 اين موسسه به ترتيب عبارتند از دانشگاه «هاروارد»، دانشگاه «ييل»، دانشگاه «کمبريج»، دانشگاه «آکسفورد»، «موسسه فناوري کاليفرنيا»، «امپريال کالج لندن»، دانشگاه «کالج لندن» (يوسي ال)، دانشگاه «شيکاگو»، «موسسه فناوري ماساچوست» و دانشگاه «کلمبيا».