نهاونديان خبر داد
جشن 125 سالگي اتاق ايران
گروه اقتصادي؛ رئيس اتاق ايران که پس از علينقي خاموشي بر صدر پارلمان خصوصي تکيه زد، جشن 125 سالگي اتاق بازرگاني ايران را برپا خواهد کرد. محمد نهاونديان قدمت بزرگ ترين تشکل بخش خصوصي را به دوران ناصرالدين شاه نسبت داد و دليل برپايي سالگرد را شناسايي ريشه دار بودن بخش خصوصي در اقتصاد دانست. او با اشاره به برگزاري يکصد و بيست و پنجمين سالگرد تاسيس اتاق ايران در اسفندماه اظهار کرد؛ نقطه آغاز حرکت تشکلي تجار ايران 125 سال پيش بوده است. براي ما بسيار مهم است که بتوانيم ريشه دار بودن نهاد مدني جامعه اقتصادي ايران را نشان دهيم. اين مراسم بهانه يي است که نگاهي به تاريخ تجارت گذشته داشته باشيم، زيرا شعار هميشگي ما اين است که حرکت ما بايد رو به آينده، اما با تکيه بر گذشته باشد. رئيس اتاق ايران تاکيد کرد؛ اگر بخش خصوصي ريشه دار نبود، به رغم هجمه هاي مختلف اثري از آن يافت نمي شد. به گفته او در دوراني ايران به کشورهاي منطقه تجارت مي آموخت. در ادامه نهاونديان ابراز اميدواري کرد تا آن زمان استراتژي و قانون جديد اتاق نيز نهايي شود و آينده نگري و تجارت گذشته را با هم ارج بنهيم. رئيس اتاق ايران گفت؛ براي برگزاري مراسم سالگرد يکصد و بيست و پنجمين سال فعاليت اتاق کميته يي تشکيل و مسابقه يي نيز براي رسانه ها در نظر گرفته شده و از هر رسانه يي که در مورد اين 125 سال بهترين کار را انجام دهد، تقدير خواهد شد.
ميرمحمدصادقي؛عکس هاي اتاق معدوم شد
پس از صحبت هاي رئيس اتاق ايران نوبت به يکي از قديمي ترين اعضاي اتاق ايران رسيد. علاء ميرمحمدصادقي نايب رئيس اتاق ايران که پيش از انقلاب به عضويت اتاق درآمده و شاهد تغيير و تحولات اين تشکل خصوصي در قبل و بعد از انقلاب بوده با اشاره به شرايط اوايل انقلاب توضيح داد؛ متاسفانه اوايل انقلاب ريختند و تمامي عکس ها و آثار اتاق را معدوم کردند. عکس ها از نشست هاي اتاق ايران در دوران پهلوي و تاريخ هاي قبل تر همه از بين رفته است و در حال حاضر به جز نشريه اتاق چيز ديگري در دست نيست. وي تصميم جمع آوري اسناد اتاق را تصميمي بسيار خوب و بجا دانست و افزود؛ اين کار باعث مي شود تمام خاطره هاي افراد گذشته و همچنين تجربه هاي آنها جمع آوري شده و براي آيندگان باقي بماند گرچه کاري بسيار مشکل است، اما مفيد خواهد بود. او با اشاره به حضور خانواده هايي مانند لاجوردي ها و خسروشاهي ها در اتاق قديم ابراز اميدواري کرد با گردهم آوردن اسناد تاريخي و دعوت از فعالان اقتصادي قديمي قدمت اين تشکل بخش خصوصي به جامعه شناسانده شود. نايب رئيس اتاق ايران تصريح کرد؛ اين کار همچنين مي تواند اثر بسيار خوبي در خارج از کشور و ايرانيان مقيم کشورهاي ديگر داشته باشد و بايد از انگيزه و علاقه آنها نيز استفاده شود که بهترين جا براي اين کار اتاق ايران است. او همچنين از کاظم خسروشاهي وزير بازرگاني دولت قبل از انقلاب نيز سخن گفت. ميرمحمد صادقي با اشاره به اينکه اتاق ايران غيردولتي است پس دعوت از چهره هاي اينچنيني سياسي نخواهد بود به ذکر خاطره از برخي فعالان اقتصادي که در گذشته در ايران زندگي مي کردند، پرداخت؛ «برخي به دليل مصادره اموال و برخي بنا به شرايط به خارج از کشور کوچ کرده اند، از اين رو شناسايي و دعوت آنان به اتاق ايران مفيد خواهد بود.» در همين حال ابراهيم جميلي عضو هيات رئيسه اتاق ايران نيز با ارائه پيشنهادي به رئيس اتاق ايران اظهار داشت؛ بهتر است تيمي براي مستندسازي تشکيل شود و اين کار در يک فراخوان عمومي در قالب تهيه فيلم، عکس، صدا و نوشتار اعلام شود تا اگر کساني اسناد يا عکس هايي در اين خصوص دارند در اختيار ما قرار دهند و تاريخ اتاق به صورت مستند تهيه شود. شرايط امروز جهان به گونه يي است که هم مي تواند براي اقتصاد ما منفي باشد و هم مي تواند فرصتي براي اجراي کارهاي جديد ايجاد کند. جميلي افزود؛ همچنين امسال هفتاد و ششمين سال تاسيس اتاق زنجان نيز هست که مراسم آن در دي ماه امسال همراه با سمينار بررسي موانع توليد و کارآفريني برگزار خواهد شد.
مسعود دانشمند عضو ديگر هيات رئيسه اتاق ايران نيز با نگاهي به اقتصاد دولتي توضيح داد؛ تا سال 1310 اقتصاد دولتي به طور کلي وجود نداشت و از آن سال دولت رضاخان لايحه انحصار تجارت خارجي را از مجلس گذراند که اين کار پايه تجارت دولتي شد، اما پس از اين مسائل بخش خصوصي هميشه تلاش کرده قدم بيشتري بردارد. وي تصريح کرد؛ اکنون دولت احساس مي کند در دوراني قرار دارد که بايد بخش خصوصي جايگاه والايي در اقتصاد داشته باشد و بدون حضور اين بخش دولت نمي تواند توانمند باشد.